Marcel Ciolacu, despre Planul Național de Redresare și Reziliență: „Banii europeni, atât de necesari României, nu vor fi dați pe mâna acestor amatori!”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a lansat vineri, 5 februarie, un nou atac dur la adresa Guvernului Florin Cîțu pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență.
Marcel Ciolacu a scris pe pagina sa de Facebook că guvernarea de Dreapta măsluiește programele de ajutor pentru IMM-uri și nu va reuși să convingă Comisia Europeană că este că este capabilă să atragă cele 30 de miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Atunci când măsluiesc fără jenă cele mai simple programe de ajutor pentru IMM-uri, ce pretenții poți avea de la acest Guvern că va putea convinge Comisia Europeană că este capabil să atragă cele 30 de miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență?! Zero credibilitate! Banii europeni, atât de necesari României, nu vor fi dați pe mâna acestor amatori. Pentru că nu sunt în stare să facă un plan clar și coerent! Și pentru că au demonstrat deja că pe orice pun mâna fie distrug, fie fură!”, a precizat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: „Firmele românești vor continua să dea faliment pe bandă rulantă“
Liderul social democrat este de părere că toate certurile dintre PNL și USR nu vor ajuta firmele românești care continuă să dea faliment pe bandă rulantă
”În timp ce în interiorul aceluiași Guvern, Cîțu de la PNL îi dă în cap lui Năsui de la USR cu bâta Corpului de Control, firmele românești vor continua să dea faliment pe bandă rulantă. Iar, pe sub masă, prietenii lor își vor lua în continuare apartamente pe banii tuturor românilor”, a mai scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Mihai Tudose: ”Trebuie să existe o instituție care să gestioneze fondurile externe nerambursabile”
Și europarlamentarul PSD Mihai Tudose a vorbit despre modul în care actualii guvernanți înțeleg să se ocupe de Planul Național de Redresare și Reziliență. Fostul premier l-a luat în colimator pe ministrul Cristian Ghinea, cel a cărui primă preocupare, după preluarea portofoliului, a fost să schimbe denumirea Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Ministrul Ghinea – fostul ministru ”0” Fonduri Europene în Guvernul Cioloș, așa cum presa îl numea în 2016 – a cărui primă măsură în decembrie 2020 a fost schimbarea denumirii Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (de parcă acest minister face investiții și implementează proiecte, în loc să gestioneze fondurile europene!
Ca să avem investiții și proiecte trebuie să existe o instituție care să gestioneze fondurile externe nerambursabile, ce să vezi?! Implementarea proiectelor este atributul beneficiarilor: companii, instituții publice centrale și locale, societate civilă etc. – NU Ministerul) în ședința de guvern din 20 ianuarie 2021 a făcut și ne-a adus ”lumina” în procesul de ratare a oportunităților Mecanismului European de Redresare și Reziliență – sursa europeană a PNRR”, a scris Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.
Comisia Europeană: România nu a transmis un Plan Naţional de Redresare și Reziliență, ci liste de proiecte
Comisia Europeană a trimis observaţii asupra unor componente ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar realitatea este că România nu a transmis un Plan ci doar nişte bucăţi, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marius Vasiliu, în cadrul consultărilor privind actualizarea PNRR.
„Am primit observaţii de la Comisia Europeană asupra unor componente ale PNRR. Totodată am constatat că deşi în decembrie se afirma că nu au fost formulate observaţii asupra Planului, realitatea este că România nu a transmis de fapt un Plan ci doar nişte bucăţi. Un prim aspect pe care-l semnalează Comisia este absenţa formulării unor reforme foarte clare şi totodată faptul că acele părţi ce au fost transmise nu respectă cerinţele Regulamentului”, a menționat Marius Vasiliu.