Marcel Ciolacu crede că măsura de compensare a preţului la combustibil nu mai este necesară

de: BZI.ro
13:04, 16 aug. 2022

Nivelul de trai al românilor a crescut considerabil, sau aşa consideră Marcel Ciolacu care a declarat că măsura de compensare a preţului la combustibil nu mai este necesară. Acesta a punctat faptul că există o predectibilitate și că piața pare că își revine.

Asta în condiţiile în care compensarea cu 50 de bani nu a adus un plus de calitate a vieților românilor puternice afectate se scumpirile generale din ultimele luni. Ba mai mult, măsura a fost văzută, de majoritatea românilor, ca fiind una ineficientă și care nu aduce niciun lucru bun pentru marii consumatori. Oricum, premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe gafe în momentul în care a anunțat măsura spunând că statul român nu poate impune companiilor private să compenseze prețul la pompă cu 50 de bani

Marcel Ciolacu, despre compensarea prețului la combustibil

Într-o intervenție în spaţiul public, Marcel Ciolacu susține că măsura de compensare a prețului la combustibil nu mai este de actualitate și că Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri care să sprijine populația. Liderul PSD consideră că actuala compensare nu mai este oportună. A fost o măsură pe care a luat-o Guvernul, într-un moment nu neapărat de de scumpiri foarte mari, dar de emoţie. În acest moment s-a intrat într-o zonă predictibila şi eu nu cred că mai este oportună”, a spus Marcel Ciolacu.

În aceeași declarație, social democratul a arătat că Guvernul va oferi noi compensații după ce va fi calculată puterea de cumpărare a cetăţenilor. Acesta dă asigurări că prețurile la combustibil s-au reglat și că inflația s-a stopat, și chiar a scăzut:

” Categoric, vor trebui luate şi alte măsuri. Iarăşi este o emoţie, fiindcă totuşi mâncăm din producţia din primăvara, dar o să se regleze”, a spus Ciolacu, făcând referire la faptul că seceta a dus la scumpirea produselor alimentare.

Marcel Ciolacu consideră că există speculă pe piața energiei

În altă ordine de idei, revenind la prețurile mari din energie, Marcel Ciolacu consideră că este o speculă pe această piață din România. Acesta a dat un exemplu concret a faptului că statul impune un supraimpozit de 400-500 de lei la producător, iar prețul la care ajunge să fie tranzacționată energia sare de 2000 de lei:

Prioritate în ceea ce privește Coaliția este energia și mai este și abordarea Ministerului Finanțelor. Ştiţi foarte bine că este o supraimopozitare a producătorilor, iar aceștia au vândut energia cu supraimpozitarea de 400-500 e lei la 2000 de lei. Vom vedea că România a consumat cât a preodus. Trebuie să găsim o modalitate pentru vârfuri, când nu există soare și nu există vânt pentru energie eoliană.  Nu mi se pare normal că energia verde produsă în țară este exportată. explică liderul social democrat.

Acesta a mai completat spunând că nu este normal ca statul român să ofere certificate verzi pentru energie, iar energia produsă pe baza acestora să fie exportată în afara țării. Așadar vom vedea dacă măsura de compensare a preţului la combustibil va fi scoasă, așa cum a anunțat Marcel Ciolacu.