Marcel Ciolacu consideră că România va menține rata de inflație sub 10%
Într-o declaraţie făcută în urmă cu câteva zeci de minute, Marcel Ciolacu consideră că, cu ajutorul BNR, România va menține rata de inflație sub 10%. Liderul social democrat menţionează faptul că România trebuie să revină la un preț reglementat pentru o perioadă de 1 an de zile.
Asta în condițiile în care Florin Cîțu dar și oficialii de la BNR au precizat că rata de inflație va crește la o valoare de peste 10%.
Marcel Ciolacu consideră că România va menține rata de inflație sub 10%
Într-o declarație recentă, liderul PSD a explicat faptul că România va reuși, cu ajutorul BNR menținerea unei rate de inflație de până în 10%. Marcel Ciolacu precizează faptul că trebuie să se revină la piața reglementată a energiei și că ANRE nu mai are atribuții pentru menținerea prețurilor la energie:
„Prețul energiei electrice e mai mare decât în Germania. Eu consider că trebuie să venim cu un preț reglembtat pe un an de zile, cu tot ce decurge de aici. O OUG, știți că ANRE nu mai are competențe în stabilirea prețurilor la energie în urma unei ordonanțe emise de domnul Orban, și concomitent cu acest lucru să discutăm cu comisia. Eu asta am discutat cu premierul. Efectul cel mai mare e creșterea inflației. Reducerea TVA și CAŞ la angajați sunt măsuri, eu nu sunt de acord să intervenim pe efecte fără să rezolvăm cauza. Eu sunt ferm convins că împreună cu BNR vom reuși să ținem inflația la o cifră. Reducerea CAŞ e o măsură temporară”, a declarat Marcel Ciolacu.
Florin Cîțu consideră că inflația va fi de peste 10%
La polul opus, liderul PNL nu este la fel de optimist ca Marcel Ciolacu. Rata inflației va fi de peste 10%, iar Guvernul trebuie să vină cu măsuri ferme. Florin Cîțu a mai precizat faptul că România trebuie să profite de faptul că de la UE vin peste 14 miliarde, bani nerambursabili:
(…) Mă gândesc că trebuie să ajutăm pe toată lumea. Dacă vrem reducerea TVA trebuie să luăm o măsură pentru toată lumea. Inflația va fi peste 10%. Discuția despre creșterea taxelor o fac persoanele care nu au o înţelegere a domeniului. Am dovedit faptul că se poate avea creștere atunci când reduci din taxe. Cel mai simplu este să îi întrebăm pe cei de la Comisia Europeană despre o optimizare (…). explica Florin Cîțu.
Rata inflației este direct proporţională cu scumpirile produselor din România. Vă aducem aminte faptul că o statistică făcută de Institutul Național de Statistică (INS) a făcut publică lista cu produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an:
Pe locul 1 la scumpiri sunt gazele naturale care sunt mai scumpe cu 60,99%. Topul este completat de uleiul comestibil cu 25,76% și cartofii cu 26.67%. În top ce mai regăseşte şi combustibilul care este mai scump cu 24,45%.
Românii trebuie să scoată mai mult cu 23,87% pentru slănină sau alte grăsimi și cu 17,02% pentru mălai. Altfel spus, comparativ cu luna precendentă, românii plătesc mai mult cu 3,15% pentru făină, 3,08% pentru produsele de morărit și cu 2,95% pentru conservele din legume sau alte legume. se arăta într-o statistică publicată recent.