Marcel Ciolacu cheamă deputații de Crăciun să voteze autonomia maghiarilor. Senatorul Diana Șoșoacă: „Săptămâna viitoare se vrea desprinderea Ardealului de România” – VIDEO

de: BZI.ro
10:40, 22 dec. 2023

Marcel Ciolacu, premierul României, cheamă deputații să participe într-o ședință în format hibrid, joia viitoare, 28 decembrie 2023, pentru a vota mai multe proiecte de lege depuse de doi aleși afiliați UDMR, care se referă la autonomia Ținutului Secuiesc, dar și la autonomia culturală a maghiarilor.

În acest context, senatorul de Iași Diana Șoșoacă anunță că se vrea desprinderea Ardealului de România. Nu se vor impune granițe, ci se va declara pur și simplu autonomia maghiarilor.

„Ţin să vă anunţ că săptămâna viitoare va exista un Birou Permanent al Camerei Deputaţilor unde vor fi chemaţi toţi deputaţii. Vor fi dezbătute cele 3 proiecte referitoare la autonomia propusă de UDMR. Oameni buni, săptămâna viitoare după Crăciun, în 28 decembrie, se solicită o şedinţă când lumea nu este atentă de Revelion. Săptămâna viitoare se vrea desprindea Ardealului de România. Nici nu trebuie să se pună graniţa, doar declară autonomia. Nu ştiu dacă aţi văzut în ştirile pe care le dă presa, raportat la şcoala din Mureş căreia i-a căzut zidul şi a murit un biet copil. Nu contează că e de etnie maghiară, Guvernul Ungariei a propus să facă investiţii în clădirile româneşti de stat şi ale bisericii romano-catolice în România cu bani de la bugetul Guvernului Ungariei. De când guvernul lor se bagă în România să facă investiţii? Aţi văzut vreodată vreo instituţie a României să facă investiţii în clădirile de patrimoniu ale Ungariei? Ni se pregăteşte o mare nenorcire pentru că deja Guvernul Ungariei are acceptul Guvernului României. Intraţi pe toate ministerele, vedeţi secretarii de stat, unul aparţine UDMR. Când ai secretar de stat înseamnă că eşti la guvernare. UDMR nu este în opoziţie, ci este la guvernare. Aşa ca să nu vi se mai toarne vouă minciuni. Ce înseamnă nesimţirea asta?”, a transmis președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă.

@jak.lyn.2.0 #dianasosoaca #dianasosoacapresedinte #pentru #for #foryoupage❤️❤️ #pentrutineromania #romaniateiubesc #tiktok #foryoupage #viraltiktok #viral #fyp #fypage #for #foryou ♬ sunet original – Porția de Istorie

Deputații, chemați de Marcel Ciolacu să voteze autonomia propusă de UDMR

Deputații Kulcsar Terza Joszef Gyorgy și Zakarias Zoltan au depus la Parlament două proiecte legislative privind autonomia Ținutului Secuiesc, respectiv autonomia culturală a comunității maghiare din România. Într-un al treilea proiect are loc completarea aspectelor de autonomie culturale printr-o lege cadru.

Astfel, Marcel Ciolacu cheamă toți deputații să acorde votul pentru desprinderea Ardealului de România. Proiectele nu puteau fi puse pe ordinea de zi fără acordul premierul. Poporul știe foarte bine că Ciolacu este un trădător de țară, însă vom vedea dacă acest lucru se adeverește 100 la sută. De asemenea, prim-ministrul încearcă să-și facă o imagine bună și-n rândul maghiarilor pentru că va avea nevoie de voturile lor la alegerile prezidențiale.

„Miercuri, 27.12.2023, la ora 12,00, va avea loc ședința BPCD în format HIBRID în vederea convocării, în ziua de joi, 28.12.2023, a unei ședințe a Camerei Deputaţilor (în format HIBRID) pentru dezbaterea celor 3 proiecte referitoare la autonomie (BPI 968, BPI 969 și BPI 970). Vă rugăm să vă asiguraţi că tabletele furnizate de STS sunt încărcate şi în stare de funcţionare”, se arată în comunicat.

Primul proiect este „Propunere legislativă privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc”. Din preambul inițiatorii susțin că autonomia Ținutului Secuiesc „nu lezează nici inteegritatea teritorială a României, nici suveranitatea națională și afirmând totodată că autonomia acestei regiuni se bazează pe dreptul la autodeterminare internă a comunităților, pe principiul subsidiarității și autoadministrării”.

Cel de-al doilea proiect este cel referitor la „Statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România”

„În unitățile administrativ-teritoriale în care membrii comunității maghiare ating procentul de 10 la sută din totalul populației sau sunt în număr de cel puțin 5.000 de persoane:

a) limba oficială și cea a comunității maghiare sunt de același rang și, în consecință trebuie asigurată pentru toți cetățenii unității administrativ-teritoriale respective posibilitatea utilizarea în aceleași condiții a ambelor limbi atât în scris cât și oral;

b) aleșii locali și funcționarii publici pot utiliza în mod liber limba maternă în activitatea lor, inclusiv în ședințele de consiliu;

c) denumirea localităților, a străzilor și piețelor, a instituțiilor publice sunt afișate și în limba maternă a comunității maghiare”.

Al treilea proiect, depus tot de cei doi, se referă la o „Lege cadru privind autonomia culturală a comunităților naționale”. În acest proiect sunt date detalii despre „autoguvernările culturale ale comunităților locale”, precum și „unitățile administrativ-teritoriale cu statut special”.