Marcel Ciolacu, bagă sistemul de sănătate în faliment! Avertismentul medicilor: ” Dragi pacienți, veți rămâne singuri! ”

de: BZI.ro
10:19, 10 ian. 2024

Criză fără precedent în sistemul de sănătate românesc, iar Marcel Ciolacu, premierul PSD, pare că mai pune gaz pe foc. Medicii susţin că în ritmul ăsta, în curând nu o să mai existe personal medical pentru pacienți.

Asta în condiţiile în care PSD pare să-și fi pierdut în totalitate busola, luând decizii exprem de proaste, printre care chiar impozitarea concediului medical.

Pacienții vor rămâne fără medici

Principalele organizații profesionale ale medicilor de familie din întreaga țară avertizează asupra unei iminente crize în domeniul sănătății. Într-un context în care asistența medicală primară a fost cronic subfinanțată de-a lungul anilor, iar statul nu a acoperit cheltuielile pentru serviciile medicale furnizate pacienților în ultimele luni ale anului 2023, invocând lipsa fondurilor, reducerea bugetului alocat pentru acest an cu încă 25% va accelera colapsul acestui sector medical. Medicii de familie adresează un apel urgent Guvernului, Parlamentului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, solicitând implementarea fără întârziere a măsurilor necesare pentru remedierea problemelor grave cu care se confruntă asistența medicală primară în România.

„Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023”, a transmis, ieri, Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF). Decizia luată de Guvern este greu de înțeles, spun medicii de familie, în condițiile în care ei sunt singurii care au acces la populația generală și care pot interveni rapid când sunt probleme de sănătate.

Mai exact, după cum cum rezultă din Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024, bugetul destinat asistenței medicale primare pe anul 2024 este de aproape 3,7 miliarde lei, diminuat față de anul trecut, când, conform Legii nr. 368/2022, la bugetul destinat asistenței medicale primare pe anul 2023 era prevăzută suma de circa 4, 8 miliarde lei. (…)” se arată în comunicat.

Sistemul medical românesc este în colaps

În ciuda unui buget în valoare de 4,8 miliarde de lei alocat pentru anul 2023, organizațiile profesionale ale medicilor de familie din România semnalează o iminentă criză în sistemul de sănătate. Serviciile medicale acordate în ultimele luni ale anului anterior au fost plătite cu întârziere sau rămân neachitate de către casele de asigurări de sănătate județene, invocând epuizarea fondurilor destinate asistenței medicale primare.

Patronatele medicilor de familie cer explicații pentru raționamentul din spatele reducerii cu 25% a bugetului pentru asistența medicală primară în 2024, subliniind preocuparea pentru consecințele negative asupra sectorului medical. Medicii avertizează că deficitul de personal existent deja în medicina de familie va fi amplificat, iar veniturile cabinetelor medicale vor scădea, accentuând criza de personal.

Reprezentanții medicilor de familie acuză guvernanții de un „joc dublu”, criticând lipsa de susținere în fața autorităților internaționale și incoerența dintre promisiunile făcute și acțiunile reale. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, Executivului și CNAS, Patronatele medicilor de familie solicită clarificări privind restanțele financiare și propun măsuri urgente pentru remedierea situației.

O altă problemă semnalată de medici este lipsă de predictibilitate în legătură cu contractele pentru furnizarea de servicii medicale, cu toate că acestea au fost valabile până la 31 decembrie 2023. Solicitările pentru informații actualizate privind valorile de punct în asistența medicală primară, valabile pentru 2024, rămân fără răspuns, afectând semnificativ activitatea medicală.

De asemenea, medicii critică refuzul de plată al caselor de asigurări pentru serviciile medicale acordate pacienților, situând suma neachitată la peste 7.000 de euro pentru anul 2023. Această problemă este atribuită erorilor frecvente ale sistemului informatic al CNAS.

Într-un context în care sistemul de sănătate din România este deja vulnerabil, medicii de familie solicită măsuri urgente pentru prevenirea colapsului asistenței medicale primare și pentru protejarea pacienților.