Marcel Ciolacu, atac la Executivul Orban: „În programul de regionalizare se vorbea de guvenatori pe zone. Nu ar fi rău”

de: Bujor Elena Nicoleta
17:59, 18 sept. 2020

Cerere a liderului social – democraților chiar înainte de alegerile locale 2020. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbeşte despre proiectul de regionalizare care prevedea existenţa unor guvernatori pe zone, după sistemul francez, iar în acest context afirmă că „nu ar fi rău într-o viitoare guvernare să reîncepem acea discuţie care a fost implementată în Polonia şi a avut un randament foarte bun”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a promis, vineri, în timpul unei vizite electorale în judeţul Hunedoara, că PSD va „scrie” un program special dedicat „Valei Jiului”, folosind greşit dativul cuvântului „vale”.

„Situaţia nu este roză pe Valea Jiului. Valea Jiului este cea mai afectată zonă după Revoluţie şi indiferent, din punctul meu vedere, cine a fost la guvernare a făcut mult prea puţin pentru această zonă. Bine ar fi să conservăm cele patru mine funcţionale din acest moment şi, după mai multe discuţii avute cu domnul profesor Dîncu o să ne implicăm să scriem şi un program, dar alături de europarlamentari să mergem şi la Bruxelles să avem nişte discuţii serioase pentru un program special dedicat Valei Jiului”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Diferențe semnificative de dezvoltare între județe

În acest context, Ciolacu a vorbit despre faptul că există diferenţe semnificative de dezvoltare între judeţe din aceeaşi regiune, el dând exemplul judeţelor Timiş şi Hunedoara.

„Îmi aduc aminte în programul de regionalizare când se vorbeau de acei guvernatori pe zone, pe sistemul francez, de fapt asta era ideea principală, ca în aceleaşi zone să nu existe diferenţe majore de dezvoltare. Şi cred că nu ar fi rău ca într-o viitoare guvernare să reîncepem acea discuţie care a fost implementată în Polonia şi a avut un randament foarte bun”, a adăugat preşedintele PSD.

Ciolacu s-a arătat încrezător că PSD va câştiga şefia Consiliului Judeţean şi cel mai important număr de primari din judeţul Hunedoara.

Marcel Ciolacu, deranjat că țările europene nu permit organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că țările europene nu permit organizarea de secții de votare pentru români.

„Avem informaţii, dacă nu oficiale, neoficiale, dar clare, că toate capitalele şi ţările europene nu permit pe teritoriul ţării lor secţii de vot necesare pentru ca românii din diaspora să voteze. Este îngrijorător deoarece se încalcă principiul fundamental de a alege şi de a fi ales. Revoluţia din 1989 a pornit de la Timişoara şi primul lucru pe care l-au cerut oamenii a fost principiul de a alege şi de a fi ales în mod democratic. Cred că e un semn de întrebare major și ar trebui o discuție serioasă în Parlament să vedem ce e de făcut. În Constituție dreptul de a alege și de a fi ales este fundamental“, a declarat Marcel Ciolacu.

„Românii să nu aibă o nouă umilinţă“

Liderul social democrat lansează un apel ministrului de Externe, căruia îi cere să depună toate diligențele pentru ca „românii să nu aibă o nouă umilinţă“.

„E necesară o discuţie cu ministrul de Externe pentru ca românii să nu aibă o nouă umilinţă, aşa cum au avut-o cand au stat ore întregi în vămi, pentru a intra în ţară. Nu am luat în calcul că ţările vor interzice organizarea de secţii”, a precizat Marcel Ciolacu.

Secții de votare, în condiții speciale

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, până la acest moment, cele mai multe state permit organizarea de secţii de votare, cu respectarea unor măsuri stricte.

„Din păcate, nimeni nu poate, la acest moment, să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia şi ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată. De aceea, luând în considerare riscurile sanitare şi obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse ţări, recomandarea pe care MAE o adresează cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondenţă. Este o modalitate sigură şi simplă şi care permite exercitarea în condiţii de siguranţă sanitară a acestui drept constituţional, în contextul special generat de pandemie”, precizau reprezentanţi ai ministerului de Externe.