Marcel Ciolacu anunță modificarea unei legi importante: Ce se întâmplă cu carantina și izolarea

de: Cristian ZAVASTIN
11:16, 08 iul. 2020

Marcel Ciolacu anunță modificarea unei legi importante. Președintele interimar al PSD anunță, într-un mesaj pe Facebook, că proiectul de lege al Guvernului privind internarea, carantina și izolarea persoanelor infectate sau suspecte de COVID-19 va fi modificat. Înainte de a ajunge în forul decizional, proiectul de lege va fi dezbătut cu reprezentanții ONG-urilor specializate în apărarea drepturilor omului. Liderul social-demcoraților susține că PSD a găsit „aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor”, în legea Guvernului.

„Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar:

-izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor – cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale;

-formularea “probabilitate ridicată de apariție și propagare a unui agent patogen” permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât;

-oricine și orice poate fi suspectat ca ”potențial expus” virusului și intră în carantină, se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”, scrie Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Marcel Ciolacu anunță modificarea unei legi importante: Puteri discreționare ministrului Sănătății!

Liderul PSD consideră că nu există niciun fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; „datele științifice” neputând constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate. În plus, Marius Ciolacu spune că prin această lege se oferă puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat.

Președintele interimar al PSD anunță că la dezbaterile din Parlament vor fi invitate principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului.

Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost adoptat luni de Guvern și trimis ulterior Parlamentului pentru a fi dezbătut și votat în regim de urgență.

Cum este definită izolarea și carantina

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, după ședința de Guvern, că termenii „carantină” și „izolare” au alte definiții, după ce Executivul a adoptat proiectul de lege în acord cu recomandările CCR.

„Carantina persoanelor are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată“, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Potrivit lui Raed Arafat, termenul de „izolare” reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personaul spitalului sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită.