Maratonul vaccinării va începe în România! Valeriu Gheorghiță a oferit toate detaliile: „Este un efort pe care colegii noştri îl fac şi mi-aș dori să fie un succes”

de: Bujor Elena Nicoleta
15:12, 04 mai 2021

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a oferit toate detaliile despre maratonul vaccinării care va avea loc în zilele următoare pe teritoriul statului român.

„În perioada 4-11 mai, în cele şapte spitale militare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara se desfăşoară un maraton al vaccinării în care orice persoană care doreşte să se vaccineze se prezintă direct la centrul de vaccinare cu Cartea de Identitate sau cu un document de identitate valabil pentru a se vaccina. Încurajăm ca toţi cei care doresc să se vaccineze să se adreseze acestor unităţi medicale, acestor centre de vaccinare. Este un efort pe care colegii noştri îl fac şi mi-aș dori să fie un succes. Cred că în felul acesta putem să asigurăm un număr cât mai mare de persoane vaccinate”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiță va vaccina şi el persoane în Bucureşti

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a transmis faptul că, începând de vineri, 7 mai 2021, persoanele care doresc să se imunizeze se vor putea prezenta la centrele de vaccinare fără programare. Pentru a da un impuls campaniei de vacccinare, Gheorghiță îmbracă halatul de medic și va vaccina la un centru din București.

”Începând de vineri ne propunem să avem următoarea prezentare la centrele de vaccinare: persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centrul de vaccinare fără programare pe tot parcursul zilei, iar după ora 14.00 se vor prezenta cei de până în 60 de ani. Este posibil ca această modalitate de vaccinare să crească numărul de doze irosite pentru că noi vom merge pe o estimare a numărului de doze alocate fiecărui centru de vaccinare. Este posibil să treacă perioada de stabilitate a vaccinului. Avem în mai multe localități organizate maraton de vaccinare, inclusiv în București. Chiar și eu voi vaccina, vineri, la Sala Palatului din București.”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Șeful campaniei de vaccinare, despre imunizarea copiilor din România

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a transmis faptul că imunizarea în masă a copiilor va începe chiar din această vară.

„Compania BionTech Pfizer a depus documentația la Agenția Medicamentului pentru autorizarea pe grupa de vârstă 12 -15 ani. Mă aștept ca într-o lună să aprobe și FDA și astfel avem o perspectivă foarte clară să vaccinăm în această vară copiii care au aceste vârste, evident cu acordul părinților”, a declarat Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă, despre campania de vaccinare la medicii de familie care a începută cu stângul

În momentul de faţă o serie de medici au primit dozele de vaccin Johnson&Johnson pentru demararea campaniei de vaccinare în cabinetele de medicină primară și foarte puțini români au fost vaccinați cu acest ser, marți. Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță este, însă, optimist, dar trage un semnal de alarmă.

„Astăzi a fost anunțată demararea campaniei de vaccinare în cabinetele de medicină de familie. În urma centralizării datelor pe care le-am solicitat de la fiecare județ în parte, vorbeam de peste 3.000 de medici de familie care și-au anunțat disponibilitatea de a participa la această etapă de vaccinare. Momentul a fost, din punctul nostru de vedere, pregătit în sensul în care s-au elaborat instucțiuni care reglementează modalitatea de vaccinare în cabinetul medicului de familie, s-a stabilit ca pentru prima etapă vom distribui vaccin de la Johnson& Johnson”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Conform declarației acestuia, încă de săptămâna trecută au fost distribuite în 11 județe peste 12.440 de doze de la compania Johnson&Johnson, iar marți se completează până la 20 de județe, ceea ce înseamnă aproape 18.000 de doze.

„Toate dozele de la Johnson&Johnson au fost distribuite către toate centrele regionale de depozitare. DSP-urile trebuie să solicite necesarul de doze de acolo și ulterior să asigure distribuirea acestor doze către medicii de familie din fiecare județ. Împreună cu dozele de vaccin se distribuie materiale sanitare aferente: seringi, ace, dezinfectanți și epipenuri – seringi preumplute cu adrenalină”, a mai spus Gheorghiță.

Foarte puţine persoane s-au imunizat cu serul produs de Johnson&Johnson

Până la intrarea în conferință au fost imunizate împotriva noului coronavirus nu mai puţin de 17 persoane, dintre care 10 în Bihor și 7 în Mehedinți.

„Desigur că nu am reușit demararea acestei etape cu toți medicii de familie. Deja a început activitatea de vaccinare. În Bihor au fost introduse deja în registrul 10 persoane vaccinate cu Johnson&Johnson. În Mehedinți erau șapte persoane chiar înainte să intru în această conferință, însă, cu siguranță, la finalul zilei vom avea mai multe persoane vaccinate. Activitatea a început și mă aștept ca progresiv un număr tot mai mare medici de familie să se implice”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Acesta a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să se implice mai mult decât au făcut-o până în momentul de faţă pentru a asigura distribuția dozelor de imunizare a materialelor necesare și pentru punerea la dispoziție a procedurilor necesare pentru a se derula în condiții bune campania de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie.

Același apel l-a făcut și către colegii mei medici de familie: „să se implice cât se poate de mult în această campanie de vaccinare”.

Platforma de vaccinare, optimizată

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat tot astăzi, 4 mai 2021, faptul că platformă de vaccinare a fost optimizată. Acesta a anunțat că nu mai puţin de 500.000 de persoane care au fost în lista de așteptare și care nu au reușit să-și confirme programarea au fost notificate prin SMS și email.

“În ceea ce privește platforma de programare, după cum știm a fost optimizată la sfârșitul săptămânii trecute și există în acest moment posibilitatea ca o persoană să modifice centrul de vaccinare pentru cea de-a doua doză, pentru rapel. De asemenea, au fost transmise celor 500.000 de persoane care au fost în lista de așteptare și care nu au reușit să-și confirme programarea, au fost notificate prin SMS și email. De asemenea, au fost în total transmise peste 709.000 de SMS-uri către persoanele care au fost în listele de așteptare și care nu și-au finalizat programarea. Diferența este din cauza beneficiarilor care au declarat același număr de telefon”, a declarat marți Valeriu Gheorghiță.