MApN solicită Parlamentului achiziţionarea a două elicoptere de 150 de milioane de euro. Ce părere are expertul militar Dan Grecu
Armata României intenţionează achiziționarea a două elicoptere H215M de la Airbus. Costul achiziţiei este de 150 milioane de euro. Potrivit unei cereri puse pe agenda biroului permanent al Camerei Deputaților, Ministerul Apărării Naționale a trimis o solicitare în acest sens Parlamentului. La momentul actual, Forțele Române au în dotare 57 de elicoptere IAR 330 Puma și 8 de tip IAR 316B Alouette.
Ministerul Apărării a solicitat Parlamentului să aprobe achiziţia acestor două elicoptere cu capacităţi de luptă la supafata (Anti-Surface Warfare) în valoare de 150 de milioane, în contextul în care compania franceză Airbus a deschis încă din 2016 o fabrică la Braşov, de unde România nu a cumpărat încă nici un elicopter.
Achiziţionarea a două elicoptere de 150 de milioane de euro. Ce crede expertul militar Dan Grecu
Generalul și expertul militar, Dan Grecu, a menţionat că România are nevoie de elicoptere militare Airbus H215M.
„Elicopterele la care facem referire, Airbus H215M, practic sunt o obligație pe care România și-a asumat-o în cadrul catalogului centrelor de capabilități care este valabil pentru toate statele NATO, pentru că așa cum reiese din informațiile care sunt în presă și din comunicat, se spune foarte clar că este vorba despre un mijloc destinat luptelor cu navele de suprafață, deci ele vin în sprijinul Forțele Navale Române, în situația grea, confuză și complexă în care se găsește acum România la Marea Neagră. Probabil de aici și prețul anunțat, destul de mare, având în vedere că pe lângă capabilitățile pe care le are în mod normal aceste elicoptere ele trebuie să fie dotate și cu mijloace de lovire care să permită ducerea luptei împotriva unei ținte navale la suprafață, de ci e vorba de nave de luptă”, a explicat expertul militar Dan Grecu.
Ce elicoptere mai au în dotare Forţele Române
La momentul actual, conform datelor oferite de MApN, Forţele Române au în dotare 57 de elicoptere IAR 330 Puma încă din 1975. Acestea sunt destinată transportului de trupe sau misiunilor de evaluare medicală.
Dintre acestea, 22 au fost modificate de-a lungul timpului în variante de atac. Un elicopter de tipul IAR-330 Puma s-a prăbușit în această primăvară la Constanța, după ce s-a ridicat în căutarea unui avion Mig21 prăbușit cu puțin timp înainte. O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Ulterior, a fost trimis un elicopter cu cinci militari pentru a cerceta dispariția avionului de luptă. Elicopterul IAR 330-Puma, decolat în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Totodată, mai există 8 elicoptere mai vechi, IAR 316B Alouette, folosite pentru antrenamentul piloților. Forțele Navale operează și ele trei elicoptere IAR 330 Puma Naval. MApN a transmis, anterior, ca următoarea achiziție de elicoptere pentru Forțele Române este planificată abia după anul 2030.
Achiziționarea a două elicoptere de 150 de milioane de euro va sprijini Forțele Navale Române, în situația confuză în care se regăsește acum România.