MApN solicită acordul Parlamentului pentru achiziţionarea a 18 drone Bayraktar. Ce sumă este implicată
Armata României doreşte achiziţionarea a 18 drone Bayraktar. Astfel, MApN solicită acordul Parlamentului pentru a cumpăra 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene, evaluate la 300 de milioane de dolari.
Valoarea exactă a achiziției va fi stabilită în urma derulării procedurii necesare.
MApN doreşte achiziţionarea a 18 drone Bayraktar
MApN a intaintat un document legislativului prin care solicită permisiunea de a achiziţiona 18 drone Bayraktar. În acest sens, se doreşte asigurarea armatei romane cu sisteme de armament menite a înlesni supravieţuirea soldaţilor în câmpul tactic.
,Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării.
Aşadar, se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.
”Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.
Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane de dolari, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.
Ucraina s-a folosit foarte mult de drone în cele șase luni de război
Într-un context asemănător, amintim că Ucraina a folosit foarte mult dronele pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești în cele șase luni de război, bazându-se pe tehnologia furnizată de SUA și de alți parteneri, inclusiv Turcia.
Având în vedere piedicile puse de sancțiunile economice și cu limitări ale lanțurilor sale de aprovizionare din cauza invaziei sale în Ucraina, Rusia s-a orientat tot mai mult către Iran ca partener și furnizor cheie de arme. Casa Albă a avertizat pentru prima dată în mod public în luna iunie că Iranul plănuia să furnizeze Moscovei „sute” de drone armate. Așadar, câteva zile mai târziu, aceasta a afirmat că oficiali ruși au vizitat Iranul de două ori pentru a aranja un transfer.
S-a așteptat un alt schimb de detalii tehnice, urmat de o reuniune a comisiei mixte care supraveghează acordul. Evoluțiile, inclusiv intensificarea campaniilor de mesaje publice atât de către Teheran și Washington, cât și de către Israel, care se opune unui acord, sugerează așadar că un acord ar putea fi aproape.
De asemenea, Rusia a început să primească drone de luptă trimise de Iran pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.
În acest context, acum, MApN solicită acordul Parlamentului pentru achiziţionarea a 18 drone Bayraktar.