MaPN confirmă prăbușirea unei drone ucrainene în România
Ministerul Apărării Naționale (MaPN) a anunțat astăzi, 23 mai, că o epavă a unei drone ucrainene a fost găsită în apele teritoriale ale României, între Sulina și Sfântu Gheorghe.
„Miercuri, 11 mai, Forţele Navale Române au fost sesizate cu privire la existenţa unei epave aeriene (dronă) care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, într-o zonă situată între Sulina şi Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de ţărm”, anunţă, luni, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.
Epava a fost recuperată de Forțele Navale
În comunicat s-a precizat faptul că epava dronei ucrainene a fost recuperată de către o navă a Forţelor Navale, fiind preluată ulterior de Forţele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare şi cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României.
„Din primele date a rezultat că epava, care poartă însemnele Forţelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament şi muniţie la bord. Din coroborarea datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, aparatul de zbor s-a prăbuşit în spaţiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acţiunilor desfăşurate în perioada 7-8 mai. Epava a fost ulterior purtată de curenţi către apele teritoriale ale României, unde a fost reperată în data de 11 mai”, a mai precizat ministerul.
Instituţia a explicat că, la acest moment, sunt desfăşurate procedurile legale de notificare a autorităţilor ucrainene cu privire la această situaţie.
Drona căzută la Zagreb și care a survolat România și Ungaria
Vă reamintim că pe data de 10 martie, o dronă de recunoaștere de producție sovietică, a căzut la Zagreb, după ce a trecut deasupra României și Ungariei. Potrivit comisiei de anchetă, aceasta transporta o bombă de aviație, care a explodat la contactul cu solul.
Maiorul Mile Tomic din Comandamentul forțelor armate, a transmis că, la locul prăbușirii dronei, au fost găsite resturile unei bombe de aviaţie OFAB 100-120 şi ale unei rachete AVU-ET 350F, ataşată de partea frontală a bombei. Anchetatorii din Croația au stabilit faptul că a existat o explozie, fără îndoială, și că bomba de aviație conținea o substanță cu energie înaltă, însă neconvențională, care s-a descompus integral în momentul exploziei, lucru care împiedică, astfel, identificarea sa.
Anchetatorii nu au dezvăluit ținta dronei care conținea o bombă de aviație
Președintele Comisiei de apărare a Parlamentului croat, Franko Vidovici, a apreciat că parchetul nu a transmis nimic neașteptat despre incident, singura surpriză fiind faptul că drona nu era încărcată cu explozivi, ci cu o substanță neidentificată, de origine organică.
Anchetatorii nu au vrut să dezvăluie ținta intenționată a dronei sau cine a lansat-o, însă Ungaria a anunțat la vremea respectivă, că drona Tupolev TU-141 fusese depistată în spațiul aerian ungar, după ce fusese detectată deasupra Ucrainei și intrase prin spațiul aerian al României.
Drona care a explodat a zburat la altitudinea de 1.000 de metri și s-a prăbușit la sol, după 7 minute după ce a pătruns în spațiul aerian croat, la două săptămâni de când armata rusă invadase Ucraina. Înainte de prăbușirea sa în Zagreb, drona a zburat prin România și Ungaria, ambele țări membre ale NATO.