Mănuşile de protecţie, un real pericol, in plina pandemie de coronavirus: mitul distrus de experţi germani

de: BZI.ro
12:30, 17 apr. 2020

Mănuşile de protecţie, un real pericol. Mănuși de unică folosință ne pot face sa ne simțim în siguranță, dar sa nu vă înșelați!

Mănuși de unică folosință nu protejează cu adevărat împotriva noului coronavirus. De fapt, ele pot crește chiar riscul unei infecții din mai multe motive.

În supermarketuri, în viața de zi cu zi: oamenii sunt văzuți din ce în ce mai des purtând nu numai măști pentru față, ci și mănuși de unică folosință pentru a se proteja de coronavirusul infecțios SARS-CoV-2.

Folosirea mănușilor de unică folosință poate părea un mod evident a ajuta la evitarea contactarii virusului. La urma urmei, infecția cu coronavirus poate apărea nu numai printr-o infecție cu picături, adică atunci când cineva tuseste sau strănuta în apropierea ta, ci și printr-o infecție cu frotiu. În ultimul caz, dacă atingeți ceva pe care sunt prezenți agenți patogeni, aceștia ajung pe mâna ta. Și dacă apoi atingeți mâna spre față, ochi, nas sau gură, virușii vă pot intra în corp și vă pot îmbolnăvi.

Material poros

Deși mănușile de unică folosință sunt purtate în cabinetele medicilor și de către paramedici, acestea protejează mâinile numai de contaminarea grosieră, cum ar fi sângele sau alte lichide corporale. Acestea ve pot proteja împotriva contaminării cu bacteriile și virusurile doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

Acest lucru se datorează faptului că materialul mănușilor de unică folosință este de fapt poros și, cu cât le porți mai mult, cu atât este mai ușor pentru agenții patogeni să pătrundă prin presupusa acoperire de protecție. Acesta este unul dintre motivele pentru care personalul medical curăță și dezinfectează cu atenție mâinile după ce a folosit mănuși de unică folosință. Mănușile de unică folosință nu înlocuiesc în mod expres aceste reguli de igienă.

Mănuşile de protecţie, un real pericol. Protecție înșelătoare

Mănuși de unică folosință din vinil, latex sau nitril pot da o senzație de sterilitate, dar această senzație de siguranță este foarte înșelătoare. Mulți oameni au grijă să nu-și atingă fața atunci când fac cumpărături cu mănuși de unică folosință – dar se poate întâmpla destul de des asta.

Atenție: Chiar dacă vă luați telefonul mobil din în buzunarul pantalonului cu mănuși de unică folosință, puteți încă să împrăștiați agenții patogeni pe o suprafață mare, fără să observați. Și este irelevant pentru virus dacă intră în corp de la pe mână goală sau de pe o mănușă de unică folosință.

„Mizerie igienică la scară masivă”

Din aceste motive, medicii avertizează de urgență nu doar despre acest sentiment înșelător de securitate, ci și subliniază că mănușile de unică folosință pot crește chiar riscul de infecție. Acest lucru se datorează faptului că pielea începe să transpire foarte repede sub mănușile de unică folosință. Și un climat atât de cald și umed este un mediu ideal pentru bacterii și viruși de tot felul.

„Nu mai purta mănuși medicale în public! Este o mizerie igienică la scară masivă.” Așa a spus drastic dr. Marc Hanefeld pe Twitter și Facebook. „Sub mănușă, bacteriile se înmulțesc fericite în spațiul cald și umed. Și după decolare, fără dezinfectare, aveți o canalizare pe mâini. Felicitări!” spune Hanefeld, un medic din Bremervörde din nordul Germaniei.

Medicul pulmonar Dr. Jens Mathews are o viziune similară. Într-un interviu radio pentru SWR3, el a descris mănușile de unică folosință drept un „germinator” pentru coronavirus. Nu doar că nu oferă nici o protecție, ci este chiar contraproductiv. Într-un timp foarte scurt, o mănușă de unică folosință acumulează mai multe bacterii pe suprafață decât o mână proaspăt spălată, potrivit lui Mathews.

Mănuşile de protecţie, un real pericol

O descriere foarte vie a fost împărtășită și pe rețelele de socializare de către omul de știință Dr.Jacquelyn Gill, care explică modul de utilizare corectă a mănușilor de unică folosință și despre riscurile unei utilizări incorecte.

De ani buni, prof. Dr. Ojan Assadian, președintele Societății austriece de igienă a spitalelor (ÖGKH), a avertizat, de asemenea, împotriva utilizării incorecte a mănușilor de unică folosință.

„Nu aș recomanda nici măcar purtarea de mănuși de unică folosință în viața de zi cu zi persoanelor care nu au fost tratate medical. Este necesară o anumită cantitate de cunoștințe și practică pentru a scoate mănușile de unică folosinta, astfel încât orice microorganisme aderente să rămână pe ele și purtătorii sa nu ii poarte pe mâini, încheieturi sau mânecile hainelor exterioare când le scot”, explică medicul igienist și in boli infecțioase într-un interviu acordat revistei de specialitate pflegen-online.de.

Mănuşile de protecţie, un real pericol. Eliminarea corectă

Persoanele care doresc să se protejeze pe ei înșiși și pe semenii lor de coronavirus ar trebui, prin urmare, să urmeze mai degrabă măsurile de protecție și igienă care acum sunt familiare și să evite mănuși de unică folosință. Deci: spălați-vă bine pe mâini cu săpun, păstrați distanța si stați acasă.

Oricine dorește să folosească mănuși de unică folosință ar trebui să le arunce în mod corespunzător și nu – așa cum se observă din păcate adesea în prezent – să le arunce nepăsător. Aruncarea fără gândire a mănușilor de unică folosință uzate sau lăsarea intenționată a acestora în coșurile de cumpărături este neglijentă și antisocială.