Manifestările de Ziua Naţională a României vor avea loc în Piaţa Palatului Culturii Iaşi. Iată programul oficial al evenimentelor

de: BZI.ro
16:07, 26 nov. 2021

Autoritățile locale au finalizat programul manifestărilor care vor avea loc pe 1 decembrie 2021, de Ziua Națională a României. Ceremonia va începe la ora 11.00 și va avea loc în Piața Palatului Culturii. Astfel, după intonarea Imnului Național al României, „Deșteaptă-te, române!”, se va oficia serviciul religios și vor fi rostite alocuțiuni de către prefectul Județului Iași, Marian
Grigoraș, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano – Catolice.

Coroanele de flori vor fi depuse la monumentul ecvestru al domnitorului Ștefan cel Mare. Ulterior, pe strada Anastasie Panu va avea loc defilarea detașamentelor de onoare ale Garnizoanei Iași, cu un efectiv de 200 de militari.

Ca și anul trecut, din cauza condițiilor cauzate de pandemia de COVID-19, nu va fi organizat un spectacol și nu va fi oferită masa tradiţională cu fasole şi cârnaţi. Accesul publicului este însă permis cu condiția purtării măștii de protecție, a dezinfectării mâinilor și a păstrării distanței fizice de un metru între participanți.

Aprinderea iluminatului de Sărbători va fi aprins de 1 decembrie

În altă ordine de idei, Primăria Municipiului Iași este în curs de a finaliza amenajările specifice Sărbătorilor de Iarnă. Aprinderea iluminatului de Sărbători va avea loc, ca de obicei, tot de Ziua Națională, pe 1 decembrie 2021. Municipalitatea, prin Servicii Publice SA, a cumpărat pentru această iarnă circa 700 de brazi în ghivece, care sunt ornați și amplasați în toate zonele orașului. De asemenea, 14 brazi mari sunt decorați și montați pe pietonalul Ștefan cel Mare, Piața Unirii, Parcul Copou, Parcul Expoziției, Păcurari (Mimoza), Tătărași (Oancea), CUG (Rond vechi), Nicolina (Esplanada I), Alexandru cel Bun (Piața Voievozilor) și alte puncte de atracție.

În premieră, acestora li se vor adăuga 100 de confecții din lemn, în formă de brad, împodobite cu cetină și ornate cu ghirlande luminoase. Punctele principale de atracție rămân pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde vor fi montate și două tuneluri din cetină cu instalații luminoase, și Piața Unirii, deasupra căreia este montată o plasă luminoasă. Amenajări specifice de Sărbători vor fi făcute și în principalele ronduri (Podu Roș, Podul de Piatră, Fundație etc.).

Firmele contractate de Primăria Municipiului Iași montează și figurinele și instalațiile electrice de iluminat festiv de-a lungul principalelor artere din zona centrală: pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt (50 de figurine pe stâlpi), strada I. C. Brătianu (11 figurine), strada Gavriil Musicescu (23 de figurine), strada Elena Doamna (14 figurine), bulevardul Carol I (65 de traversări), strada Anastasie Panu (20 de traversări), strada Palat (20 de traversări), strada Sf. Lazăr (20 de figurine), Pasajul Alexandru cel Bun (25 de figurine), Pasajul Nicolina (20 de figurine) și Pasajul Socola (50 de figurine).

În cadrul Târgului de Crăciun, pe pietonalul Ștefan cel Mare au fost montate și ornate în jur de 30 de căsuțe pentru comercianții de produse de sezon.