Manifestări dedicate eroilor de la Revoluția Română. Restricții la evenimentul de la Troița de lângă Palatul Culturii din Iași – GALERIE FOTO

de: BZI.ro
09:28, 22 dec. 2021

Astăzi, 22 decembrie 2021, vor avea loc o serie de manifestări dedicate comemorării Revoluției Române din Decembrie 1989. Din cauza pandemiei COVID-19, manifestările din municipiul Iași vor fi însă destul de limitate. Autoritățile locale au anunțat că evenimentul de la Troița de lângă Palatul Culturii va fi restrâns la un număr limitat de persoane

Eveniment marcant la Troița de lângă Palatul Culturii, dedicat eroilor Revoluției Române. Astăzi, 22 decembrie 2020, se împlinesc 32 de ani de la evenimentele care au dus la căderea regimului comunist în România. An de an, la Troița din centrul Iașului au loc astfel de manifestări în memoria celor care au căzut pentru eliberarea patriei de sub comuniști, însă anul acesta manifestările vor avea loc într-un cadru mult mai restrâns. Pandemia COVID-19 a făcut ca evenimentul din centrul Iașului să se desfășoare sub condiții mult mai stricte față de anii anteriori.

Eveniment restrâns pentru comemorarea eroilor Revoluției. Program special la Troița de la Palatul Culturii

Conform oficialităților județene, evenimentul de astăzi dedicat memoriei eroilor de la Revoluția Română va fi unul mult mai restrâns față de cele din anii anteriori.

„În data de 22 decembrie, de la ora 10:00, la Crucea Eroilor Neamului – Esplanada Palatului Culturii, va avea loc ceremonia militară și religioasă cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România. Manifestările cuprind și Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății. Evenimentul va dura câteva zeci de minute și cuprinde intonarea imnului, oficierea serviciului religios, depunerea coroanelor de flori”, au menționat reprezentanții autorității județene de la Iași.

Lista participanților la evenimentele de la Troiță. Depuneri de coroane în memoria eroilor Revoluției

La evenimentul de astăzi, 22 decembrie 2020, ar urma să participe primarul Mihai Chirica, prefectul Marian Grigoraș, dar și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Totodată, vor oficia serviciul religios ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dar și PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași a Bisericii Romano- Catolice. Alături de aceștia vor mai participa reprezentanții Asociațiilor 14 și 22 Decembrie 1989, dar și ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași.

„Va fi depusă o coroană din partea administrației – Primărie, Prefectură, CJ. Va mai fi depusă o coroană din partea Armatei Române și o coroană din partea organizațiilor de revoluționari și Cultul Eroilor”, au arătat oficialitățile județene.

Municipiul Iași a dat startul la Revoluția Română din 1989

Prima mișcare de la Revoluția Română din 1989 a avut loc la Iași în data de 14 decembrie. În toamna acelui an, la Iași s-a creat Frontul Popular Român, care a organizat mișcarea conspirativă revoluționară din 14 decembrie 1989. Atunci, în Piața Unirii din Iași, la ora 16:00, a fost chemată populația la un miting pentru căderea regimului comunist. Acțiunea Frontului Popular Român este considerată începutul Revoluției Române. Ulterior, conspiraționiștii de la Iași au fost arestați de Securitate, însă semnalul Revoluției a fost dat, evenimentele luând amploare la Timișoara și apoi la București.

Foto: Arhivă.