Manevre dubioase la o asociație de proprietari din Iași. Directorul SAP, Ioan Ciobanu, un arbitru „cumpărat”? Iată filmul unei întâmplări cu iz penal
La o asociație de proprietari din Iași s-au făcut mai multe manevre dubioase, iar oamenii au început să pună întrebări. De atunci, a pornit un întreg scandal care s-a lăsat cu plângeri penale
Situația tensionată de la Asociația PT1C a început la finalul anului 2023, când s-a descoperit faptul că administratoarea de atunci a lucrat șase ani, fără atestat. S-a lăsat cu demisii din partea președintelui și administratoarei, însă situația nu s-a rezolvat nici astăzi.
Manevre dubioase la o asociație de proprietari
Asociația PT1C este pe strada Mușatini nr. 1 din Cartierul Alexandru cel Bun. Locatarii au aflat, anul trecut, că administratoarea Madenica Barbu a avut funcția timp de șase ani, însă nu avea atestat. Indignați, locatarii de la două scări, de la blocul N11, au cerut să se retragă de la asociație ca să înființeze una nouă, însă de acolo a început un întreg scandal.
„Totul a început anul trecut, oamenii de pe două scări, am vrut să ne despărțim de asociația PT1C, din cauză că nu eram mulțumiți de modul cum era gestionată asociația de către președinte și administratoare. Madenica Barbu a fost administratoare timp de șase ani, însă, ulterior, s-a descoperit că ea nu avea atestat și a ocupat funcția ilegal. A izbucnit un întreg scandal la asociație, din cauză că erau niște nereguli cu fondurile asociației. Președinta era și este, și în prezent, Alexandra Tufă, care făcea mersurile administratoarei”, povestește Mihaela Butnaru.
Mihaela Butnaru este convinsă că Ioan Ciobanu, directorul Serviciului Asociații Proprietari (SAP) Iași, ar fi știut ce se întâmplă la asociația PT1C, însă ar fi avut interese proprii.
„La începutul anului 2024, pe 3 ianuarie, Alexandra Tufă și Barbu Madenica și-au dat demisia. Doar după ce am făcut noi presiuni la serviciul de asociații de la Primăria Iași, condus de domnul Ciobanu. Am făcut sesizări și la Direcția de Fond Locativ. După care s-a aflat faptul că Madenica Barbu nu avea atestat pentru a fi administrator. L-am chemat pe domnul Ioan Ciobanu la asociație, însă el avea alte interese cu administratoarea și cu președinta. Se cunoșteau, stăteau și râdeau împreună, se mângâiau, atunci mi-am dat seama că este ceva ciudat la mijloc. A fost și doamna Păcurici, aceeași atitudine ca a șefului, era totul plănuit de fapt. În conturile asociației intrau mulți bani, iar, la un moment dat, am descoperit că era gol, noroc că au intrat niște bani de la locatari și am plătit facturile”, a mai spus femeia.
Mihaela Butnaru a făcut plângere penală
După ce administratoarea și-a dat demisia, asociația a ajuns sub administrarea celor de la Urbica. Deși o mare parte dintre locatari nu erau de acord cu acest lucru, schimbarea a fost făcută imediat, fiind mai multe interese la mijloc.
„După demisiile celor două, a fost pus un alt președinte, drept marionetă, iar acesta a semnat contract de administrație cu Urbica, peste noapte. Ciobanu știa de tot ce se întâmplă, inclusiv de faptul că fosta administratoare nu avea atestat. A avut interese la această asociație de proprietari, deoarece erau bani mulți în conturi, care, la un moment dat, au dispărut din cauza fostei administratoare. S-a urmărit ca noi să trecem la Urbica cu orice preț, iar când am început să le punem întrebări, nu le-a convenit și au reacționat. I-am făcut plângere penală domnului Ciobanu pentru faptul că a știut de neregulile care s-au întâmplat aici și pentru faptul că și-a făcut treaba în mod greșit”, a specificat Mihaela Butnaru.
Mihaela Butnaru este, acum, președintele noii asociații Mușatini 11-13, după mai multe peripeții. Totuși, femeia este nemulțumită de faptul că nu a primit documentele necesare de la vechea asociație și nu poate semna contract cu ApaVital. Femeia este pregătită, acum, să meargă în instanță cu asociația PT1C.
„Ulterior, am reușit să ne despărțim de asociația PT1C și am înființat propria asociație, unde avem două scări, adică 80 de apartamente. Acest lucru i-a înfuriat, deoarece s-au dus o mare parte din bani, iar acum se răzbună pe noi. Am cerut să îmi predea toate actele, ca să pot face contracte cu operatorii de utilități. La începutul lunii iunie au făcut proces verbal și m-au chemat să preiau actele, erau trei genți de rafie, pline cu hârtii, nici nu știai ce e acolo. Eu am semnat procesul, însă am făcut mai multe obiecții acolo. În continuare, voi merge în instanță, ca toate persoanele care au fost implicate să fie trase la răspundere”, a încheiat Mihaela Butnaru.
Părțile nu reușesc să ajungă la un consens
Din punctul de vedere al celor de la SAP, Mihaela Butnaru greșește și nu respectă legea. Femeia a fost, în mai multe rânduri, în audiență la Ioan Ciobanu, însă nu au găsit o cale de mijloc pentru a rezolva situația.
„Doamna respectivă a primit tot ce avea nevoie, însă ea, acum, trebuie să facă adunare generală și să își găsească un cenzor. Mai mult, președintele de la fosta asociație și cei de la Urbica au făcut toată procedura corect. Doamna Mihaela nu vrea să respecte procedura legală, vrea să treacă pe lângă lege. Ce zice ea despre interesele mele, trebuie să demonstreze, nu doar să spună așa. A făcut presiune asupra funcționarilor publici pe mai multe canale, ca să ne determine să îi dăm dreptate. Nicio problemă dacă mi-a făcut plângere penală, organele de control vor cerceta și vor descoperi adevărul”, a precizat Ioan Ciobanu, șeful Serviciului Asociații Proprietari Iași.
Părțile implicate nu reușesc să ajungă la un consens, iar, cel mai probabil, judecătorii vor face lumină în acest caz.
„Documentele au fost deja predate, s-a făcut protocolul. Am avut, în trecut, probleme cu doamna Butnaru din cauza asociației, am ascultat-o, însă acum are propria asociație, nu mai este treaba noastră. Să dovedească că am avut interese acolo dacă are ceva de spus”, a transmis Maria Tufă, președintele asociației PT1C.
Manevrele dubioase de la această asociație de proprietari încă ies la suprafață, iar oamenii cer să se facă dreptate.