Mâncăruri rapide românești. Rețete delicioase tradiționale

de: madalina.diaconu
14:04, 14 apr. 2022

Dacă doriți ceva simplu de preparat puteți încerca mâncărurile rapide românești. Tradiționale și gustoase, ciulamaua și tochitura pot fi gătite oricând. De preferat este ca acestea să fie consumate calde. Alături de ele puteți opta și pentru prepararea unei mămăliguțe.

Consumând zi de zi semipreparate sau mâncare de tip fast-food, majoritatea persoanelor duc dorul unui preparat tradițional gătit ca la mama acasă.

Mâncăruri rapide românești – ciulama cu carne de pui

Ciulamaua din carne de pui este o rețetă foarte simplă, tradițională ce poate fi gătită oricând. Pentru preparare veți avea nevoie de 50 mililitri de ulei pe care îl veți pune într-o tigaie împreună cu 50 grame de făină. Aceasta trebuie adăugată după ce uleiul a fost încălzit și se amestecă timp de un minut până ce se va obține o compoziție de culoare aurie. Ulterior veți pune supă de pui strecurată. Însă trebuie adăugată treptat pentru a nu face cocoloașe. Veți avea nevoie de aproximativ 500 mililitri de supă pe care va trebui să o amestecați continuu pe măsură ce o adăugați în tigaie. 

După ce compoziția este omogenizată puneți sare și piper după gust. De asemenea puteți adăuga o legătură de pătrunjel tocat pentru gust sau mărar, după cum preferați. Verdețurile vor da ciulamalei o aromă proaspătă și gustoasă. Carnea din supă se va tăia bucățele, apoi se va adăuga în compoziție. Amestecați până ce acestea sunt acoperite de sos, apoi puteți servi ciulamaua. Ingredientele sunt pentru două porții. Este de preferat să gătiți cât mâncați pe moment deoarece se servește caldă și nu trebuie reîncălzită. Aceasta se servește cu mămăligă fierbinte. Rețeta va fi gata în aproximativ 40 minute.

Tochitură de porc, preparat servit în sezonul rece

O altă mâncare românească ce poate fi preparată rapid este tochitura de porc. Aceasta se servește de obicei în sezonul rece, însă o puteți găti oricând doriți dacă aveți poftă de un deliciu tradițional. Veți avea nevoie de 400 grame de carne de porc pe care o veți spăla și o veți curăța de pielițe, apoi o veți tăia bucățele. După ce carnea a fost lăsată la scurs, o veți pune într-o tigaie încinsă cu două linguri de ulei sau untură. Puteți folosi pulpă de porc sau mușchi. Aceasta va trebui întoarsă pe ambele părți atunci când veți vedea că prinde o crustă. Ulterior, se va adăuga și 100 de grame ficat și se va condimenta totul cu sare și piper după gust. Apoi veți pune 100 mililitri de vin roșu îndoit cu apă. Se lasă toate la foc mic, până ce carnea va fi moale. Pentru un gust aromat se vor pisa 3-4 căței de usturoi peste carne și se lasă din nou totul la foc mic pentru câteva minute. La final, tochitura se poate servi alături de mămăligă, murături, brânză și ou.

Cum se prepară mămăliga 

Deși este o rețetă simplă, mămăliga vă poate da multe bătăi de cap. Unele persoane se confruntă cu faptul că iesă prea subțire, fluidă sau plină de cocoloașe. Aceasta poate fi servită în numeroase combinații, atât cu tochitură și ciulama, cât și cu sarmale sau ciorbe. Pentru gătirea acesteia veți avea nevoie de 250 grame de mălai pentru patru porții. Va trebui să alegeți o oală de aproximativ trei litri în care veți prepara mămăliga. În cazul în care nu știți exact ce cantitate trebuie să puneți, adăugați patru căni de apă la o cană de mălai. Când observați că apa fierbe, veți pune câte puțin mălai în timp ce amestecați cu un tel. După ce adăugați tot mălaiul și vedeți că începe să clocotească luați o lingură de lemn și amestecați continuu. Mămăliga trebuie lăsată timp de 10-12 minute să fiarbă. Pentru a verifica când este gata o puteți gusta. La final se va răsturna pe o farfurie și apoi o puteți servi alături de tochitură.

Printre alte mâncăruri rapide românești pe care le mai puteți încerca se numără și chiftelele sau cartofii țărănești.