Mâncăruri de post sănătoase. Tocană de ciuperci
Dacă ne gândim la niște mâncăruri de post sănătoase, tocana de ciuperci sigur este printre primele rețete ce ne vin în cap.
Faptul că dieta se modifica în timpul postului aduce multe beneficii pentru organism. Totuși, omul este omnivor, iar cantitatea de proteine necesare până acum era asigurată de către consumul de carne. Acum că produsele de origine animală se elimină, trebuie să aducem un aport de proteine vegetale.
Ciupercile sunt un excelent înlocuitor al cărnii. Acestea au foarte multe proteine și au și o textură specifică. Se pot face multe mâncăruri de post sănătoase, dar cel mai simplu este de făcut o tocană. La final puțin usturoi și mămăliga vor face masa absolut divină.
Mâncăruri de post sănătoase. De ce să alegi tocana?
Se poate spune că o tocană este foarte ușor de realizat, toate ingredientele vin tocate și apoi pe rând de adăugat în oală. Dacă ne gândim puțin, rețeta pe care o folosim adesea în bucătăria românească este una foarte simplă care s-a transmis din generație în generație. Fiind un popor creștin, perioada de post a fost întotdeauna una în care gospodinele se întreceau în capacitățile gastronomice.
Pentru tocana noastră de post cu ciuperci vom avea nevoie de 1 kilogram de ciuperci. În marketuri se pot găsi ciupercile champingon ce au cucerit o mulțime de persoane. În mod normal, sunt o mulțime de alte tipuri de ciuperci ce pot fi folosite în tocană. Pădurile au fost mereu bogate și au avut grijă să ne hrănească strămoșii de secole.
Mulți experți gastronomici spun că acestea nici nu trebuie decojite, o spălare cu apă rece fiind tot ce este necesar. Gustul se conservă mai bine, iar astfel și cantitatea de ciupercă pe care o folosim este mai mare. Acestea sunt bogate în apă așa că după ce se taie felii, merg puse direct la călit. Sarea ajută la deshidratarea lor și este o decizie bună de pus, dar poate fi pusă și la final. Apoi putem finaliza cu niște foi de dafin și piper, după care lăsăm la foc mediu cu capacul pus.
Putem pune 2-3 cepe medii pe care le vom tăia cubulețe, iar apoi se pot toca 2 ardei mari tăiați tot cuburi. După ce au stat ciupercile 3-4 minute acolo, putem adăuga ce-am tocat ca să se gătească totul simultan. Un element ce oferă rețetei o savoare deosebită este usturoiul pe care îl vom adăuga în 2 reprize, fiind des întâlnit în rețetele de post. Jumătate de căciulie ar trebui să fie suficient, jumătate din el se pune la prăjit pentru a oferi un gust dulceag, iar cealaltă parte la finalul rețetei pentru a oferi gustul său natural.
Rețeta este pe sfârșite
Având în vedere că rețeta este de post și nu mai intervine o adăugare a unei cărni sau a smântânii, rețeta este pe final. Pentru a face un sos mai consistent, se poate adăuga o cană de suc de roșii. Timpul de gătire ajunge undeva la 40 de minute. Poate că aceste mâncăruri de post sănătoase necesită ceva timp de preparare a ingredientelor mai mare, dar timpul de gătire este mult mai mic.