Mâncăruri de post sănătoase: Idei de rețete pe bază de cartofi

de: Cristian Zavastin
11:41, 11 ian. 2022

Ce mâncăruri de post poți pregăti rapid în perioada Postului folosindu-te de ingrediente simple, pe care oricine le are în cămară? La ce ingredient anume poți apela pentru o varietate de rețete de mâncăruri de post sănătoase?

Nici bine nu au trecut sărbătorile Crăciunului și deja ar trebui să ne pregătim pentru următoarea sărbătoare religioasă importantă și anume Sfintele Paști. Dar odată cu el, vine și Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru dintre posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă, cunoscut și sub denumirea de Postul Mare.

În vechime, Postul Sfintelor Paști era ținut cu rigurozitate, având menirea de a-i pregăti pe cei ce urmau să primească botezul în noaptea Învierii. Erau acceptate unele excepții doar în caz de boală. Postul sau abținerea de la unele alimente reechilibrează metabolismul și elimină din organism toxinele acumulate în perioada de iarnă. Nutriționiștii ne atrag însă atenția că postul nu presupune doar un regim lipsit de alimente, ci și o dietă echilibrată.

Știm că postul este o perioadă în care tindem să gătim cam aceleași mâncăruri de post, iar după o vreme totul poate părea o corvoadă ce nu se mai termină. Putem apela la diversele mâncăruri de post rapide pe bază de soia ce industria alimentară ni le-a pus la dispoziție în ultimele decenii, dar consumul lor in cantități semnificative nu reprezintă o variantă sănătoasă.

Una dintre mâncărurile de post cu cartofi cele mai simple, gustoase și sănătoase este rețeta de cartofi la cuptor cu rozmarin și cimbru

Mâncăruri de post sănătoase: Cartofii, o soluție ideală pentru perioada Postului

Spre exemplu, pentru a putea prepara o mâncare rapidă de post, ne vin în ajutor cartofii, ce au un conținut ridicat de nutrienți și sunt sursa de hrană în multe țări din lume. Preparați corespunzător, cartofii aduc un important aport de vitamine și minerale, având numeroase beneficii pentru organism.

Una dintre mâncărurile de post cu cartofi cele mai simple, gustoase și sănătoase este rețeta de cartofi la cuptor cu rozmarin și cimbru.

Pentru această rețetă, avem nevoie de 1 kilogram de cartofi noi, 1 lingură de rozmarin verde tocat, 1 lingură de cimbru verde tocat, 2 căței de usturoi zdrobiți, 40 ml. de ulei, 1 linguriță de sare, o jumătate de linguriță de piper.

În funcție de mărimea cartofilor, se pot lăsa întregi, se taie în jumătăți sau în sferturi.

În tava deja tapetată cu hârtie de copt se așează într-un singur strat cartofii gata condimentați și se dă la cuptor

Se amestecă usturoiul zdrobit cu sarea, piperul, uleiul și verdețurile.

Cartofii porționați se pun într-un castron și se toarnă peste ei tot uleiul, condimentele și se amestecă bine de tot.

În tava deja tapetată cu hârtie de copt se așază într-un singur strat cartofii gata condimentați și se dă la cuptor, la o înălțime medie. După 15 minute se deschide ușa și se întorc rapid cartofii cu o spatulă. Se continuă coacerea la 210°C încă 15-20 de minute, până când se rumenesc.

Se servesc calzi, ca fel principal alături de o salată.

Cartofii wedges rumeniti se servesc calzi, ca fel principal alături de o salată

Salată orientală, o mâncare simplă de post

Un alt fel de mâncare de post sănătoasă este și salata orientală, doar că de data aceasta vom exclude din compoziție oul.

Pentru salata orientală ne trebuie 1 kg. cartofi, 2 cepe roșii, 200 gr. măsline, 200 gr., murături (gogoșari sau castraveți murați),1 lingură capere scurse de apă ,5-6 linguri ulei, 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie, o legătură mărar tocat mărunt, piper și sare după gust.

Cartofii cu tot cu coajă se pun într-o oală cu apă și se lasă la fiert circa 20 minute. După ce îi verificăm cu o furculiță dacă sunt destul de fierți, îi scoatem și îi lăsăm la răcit, timp în care ne ocupăm de feliat legumele și murăturile.

Când cartofii s-au răcit atât cât să îi putem atinge, fără să fie complet reci, se curăță de coajă, după care se taie în sferturi, pe lungime.

Se amestecă ceapa și cartofii împreună cu uleiul, oțetul și/sau zeama de lămâie. Adăugăm și restul ingredientelor, apoi se lasă un sfert de oră deoparte, pentru a se îmbina toate aromele.

Zilele de post nu trebuie să fie anoste, de aceea aceste idei de mâncăruri de post sănătoase cu cartofi sunt o variantă ideală pentru orice buget.

Pentru salata orientală, se amestecă ceapa și cartofii împreună cu uleiul, oțetul și/sau zeama de lămâie și se adaugă și restul ingredientelor