Mâncarea te dezgustă? Ascultă-ți instinctul!

de: BZI.ro
13:08, 25 feb. 2021

Potrivit unui studiu din SUA, nivelurile de dezgust au crescut atunci când oamenii au avut acces la apă proaspătă și au cumpărat alimente.

Uneori, în timpul unei mese, o mâncare trezește un sentiment de dezgust, fără niciun motiv aparent. Dar, mai degrabă decât să suprimi acest sentiment, ar putea fi mai bine să ai încredere în tine. Într-adevăr, această reacție ar putea ajuta la menținerea sănătății.

Potrivit unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, o respingere a anumitor alimente ar putea fi mișcarea corpului pentru a evita o infecție alimentară. După cum amintește MedicalXpress, Charles Darwin a emis deja ipoteza că oamenii au dezvoltat un sentiment de dezgust pentru evitarea anumitor alimente contaminate. Acest studiu din SUA este primul care testează dacă o susceptibilitate mai mare la dezgustul patogenilor este asociată cu mai puține infecții.

Un bastion împotriva infecției?

Aaron D. Blackwell, profesor asociat de antropologie la WSU și coautor al studiului, a declarat că participanților din trei comunități indigene ecuadoriene li s-a cerut să evalueze nivelul lor de dezgust pentru diferite lucruri.

„Cu cât este mai mare nivelul dezgustului, cu atât este mai scăzut nivelul biomarkerilor lor inflamatori care indică infecții. Deși studiul arată că dezgustul acționează pentru a proteja împotriva infecției, a arătat, de asemenea, că variază de la un mediu la altul, în funcție de cât de ușor pot evita anumite lucruri”, a remarcat autorul studiului.

Prin acest studiu, cercetătorii au descoperit că nivelurile de dezgust au crescut atunci când oamenii au acces la apă proaspătă și au cumpărat alimente. În schimb, comunitățile care depindeau de vânătoare și agricultură au prezentat un dezgust mai mic. Într-un interviu acordat Seattle Times, prof. Blackwell a clarificat că aceste descoperiri nu afectează toți agenții patogeni precum coronavirusul.

„Dezgustul nu ne protejează foarte bine împotriva pandemiilor ca cea de Covid-19, întrucât nu există nimic de evitat”, nuanțează omul de știință.