Mâncarea din spitalele din România. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Bucureşti: „Nu pot să nu mă gândesc la greul care urmează”
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Bucureşti, trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte mâncarea din spitalele din România. Aceasta a publicat un mesaj pe plaforma de socializare Facebook unde susţine că preţul alimentelor a explodat, iar unităţile medicale nu vor mai putea asigura trei mese pe zi pacienţilor.
Reamintim faptul că în prezent, suma alocată pentru hrana fiecărui bolnav internat în spital este de 11 lei, iar meniul este unul foarte sărăcăcios.
Dr. Beatrice Mahler, despre mâncarea din spitalele din România
Este bine ştiut că sistemul medical din ţara noastră este deficitar, însă pe zi ce trece situaţia pare că se înrăutăţeşte. Managerul Institutului Marius Nasta din Capitală a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte mâncarea din spitalele din România.
Medicul Beatrice Mahler a menţionat că se gândeşte cu mare dificultate la zilele care urmează, mai ales după explozia preţurilor la alimente.
În momentul de faţă, suma alocată pentru hrana unui pacient este de 11 lei, suma din care unitatea spitalicească trebuie să asigure trei mese pe zi. Mai mult decât atât, medicul susţine că furnizorii vor renunţa cât de curând la contracte pentru că preţurile nu mai permit livrarea alimentelor.
„Nici măcar nu ne putem imagina la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică bolnavul să își aleagă meniul dintr-o gamă de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărăcăcios în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Hrana din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu își poate reveni. Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc”, a transmis medicul Beatrice Mahler.
Medicul Beatrice Mahler: „E greu, nu mă plâng”
Managerul unităţii medicale afirmă că meniul pe care un pacient din spitalele publice îl are este unul extrem de sărac. De asemenea, dr. Beatrice Mahler avertizează şi asupra hotărârii de creştere a sumei pentru norma de hrană cu un singur leu, menţionând că un spital COVID-19, care tratează pacienţi cu tuberculoză şi este subfinanţat cronic, nu îşi permite să realizeze venituri proprii.
„Poate unii dintre voi îmi veți zice că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, o unitate medicală care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital pentru regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză. E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la situația dificilă care urmează…”, a mai spus medicul.
Preţul alimentelor creşte de la zi la zi
Având în vedere faptul că alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, medicul crede că fiecare persoană a constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.
„În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de situații la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție absolut normală… dar mă întreb ce vom face atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă astăzi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, a conchis medicul din Capitală.
Mâncarea din spitalele din România continuă să fie un subiect amplu dezbătut, dar la care nu se aduce o soluție vizibilă și imediată.