Mâncarea de la fast-food, o problemă majoră pentru sănătatea copiilor. Medicii din Iași sunt depășiți de situație: „Trebuie evitată pentru că are tot felul de grăsimi, este hiperproteică și nu este recomandată” – FOTO
Fast-food-urile din Iași, pline până la refuz de copii care stau la cozi interminabile pentru a mânca burger, cartofi prăjiți, chicken nugget și sucuri. Unii dintre ei vin în grup, se bucură de faptul că preparatele sunt servite rapid și devin clienți fideli, însă o problemă mare este reprezentată de faptul că vin și părinți ai căror copii au vârste fragede, unii dintre ei fiind în cărucior
Reporterii BZI au surprins în mai multe fast-food-uri cum consumatorii permanenți sunt copiii și adolescenții. Medicii spun că principala problemă sunt părinții care le prezintă aceste locuri de când sunt foarte mici, iar organismul lor are nevoie doar de produse naturale.
Medicii din Iași nu recomandă consumul de produse fast-food sub nicio formă
Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă, spunând că mâncarea de la fast-food nu ar trebui să devină un obicei, ci să rămână la o opțiune ocazională, pentru că este foarte periculoasă.
„Un copil trebuie să primească o dietă echilibrată, care să conțină proteine, lipide și glucide. Trebuie, pe cât posibil, evitate produsele fast-food, ocazional, să spunem, este permis, însă trebuie evitate pentru că au tot felul de grăsimi, sunt hiperproteice și normal că nu sunt recomandate. Cei mici pot ajunge la obezitate, însă nu la diabet, pentru că la copil este predominant diabetul de tip 1, care nu are legătură cu greșelile alimentare”, a declarat dr. Carmen Oltean, medic diabetolog la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
De aceeași părere sunt și medicii cardiologi, care zilnic consultă micuți. Aceștia au observat faptul că obezitatea la cei mici este în continuă creștere și că cele mai expuse sunt vârstele de 5-6 ani.
„Obezitatea este o boală de sine stătătoare care se instalează și afectează foarte tare inima. Din cauza asta, cei mici ajung să obosească foarte repede. Sunt multe cazuri de copii care au vârste cuprinse între 4-6 ani, care ajung la control și sunt predispuși să devină obezi. Acest lucru apare de obicei când cei mici au diferite traume psihice. Ei se afundă în mâncare pentru a scăpa”, subliniază prof. dr. Constantin Iordache, fostul șef al Clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului „Sf. Maria” din Iași.
Iată ce spun psihologii
Psihologii au găsit un motiv pentru care adolescenții preferă mâncarea fast-food. Motivele sunt zguduitoare și ar trebui să atragă atenția părinților.
„Copiii găsesc un refugiu în mâncare. Când simt lipsa părinților sau când nu sunt suficient de apreciați, ei încearcă să umple acel gol mâncând. De obicei, nu este orice fel de mâncare, este mâncare bună, care le provoacă plăcere, precum este cea de la fast-food. Ei nu realizează că acest lucru duce la grave probleme de sănătate, precum obezitatea, ei caută acea senzație de satisfacție. Poate fi responsabilă, într-o mare parte, de depresia în rândul copiilor. O altă situație pe care am întâlnit-o este la părinții care nu înțeleg cât de rău le face celor mici mâncarea în exces.
Ei sunt bucuroși de faptul că cel mic mănâncă totul din farfurie și compară obrajii rotunzi și roșii cu sănătatea, alți părinți spun că micuții trebuie să mănânce ca să crească mari sau că nu este frumos să refuzi. Alte situații în care se fac comparații cu zonele defavorizate și părinții aduc în discuție faptul că cel mic ar trebui să aprecieze că are ce mânca, că nu este bine să nu mănânce totul din farfurie. Este total greșit. Copiii dezvoltă diferite probleme de sănătate, începând de la obezitate, pentru că organele copiilor ajung să fie acoperite cu grăsime. Copilul ajunge să nu mai poată face efort, obosesc tot mai repede.
Obezitatea ascunde și traume, frici, furie, stimă de sine scăzută și, mai ales, neiubire de sine”, a subliniat Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, în legătură cu faptul că fast-food-urile din Iași sunt pline de copii.