Mâncare pentru durerea de stomac. Ce alimente pot fi consumate în timpul regimului?

de: BZI.ro
12:00, 14 mart. 2023

Multe boli digestive au simptome similare și sunt tratate cu mâncare pentru durerea de stomac. Celor mai mulți oameni nu le place să vorbească despre asta, dar problemele gastrointestinale afectează tot mai des. Dacă aveți dureri de stomac sau de intestin, este posibil să aveți una dintre aceste afecțiuni comune, cum ar fi gastrita sau pancreatita. În acest articol, vom vorbi despre cum să facem față acestor afecțiuni, și anume dietele pentru gastrită și pancreatită.

Gastrita este un termen general pentru un grup de afecțiuni care au un lucru în comun, inflamația membranei mucoase a stomacului. Această afecțiune dureroasă provoacă stomac deranjat, balonare, greață și dureri de arsură în stomac. Simptomele se agravează adesea după ce se consumă alimente grase sau condimentate. O dietă pentru gastrită este recomandată pentru a ameliora simptomele și pentru a preveni agravarea afecțiunii.

Mâncare pentru durerea de stomac. Dietă recomandată de specialiști pentru gastrită acută

Pentru pacienții cu gastrită acută, se impun restricții serioase asupra regimului alimentar. Multe depind de starea actuală a persoanei. Dieta pentru gastrită în stadiul acut recomandă respectarea mai multor reguli.

Astfel, este indicat să limitați aportul de sare la 6 g pe zi.Este permisă gătirea alimentelor numai prin fierbere sau la aburi. Dacă alimentele sunt coapte în cuptor, nu trebuie să existe cruste pe suprafața lor. Beți între 1,5 și 2 litri de apă pe zi.

Laptele poate fi băut înainte de a merge la culcare. Mâncărurile ar trebui să fie făcute piure. Nu mâncați alimente prea calde sau prea reci. Toate alimentele ar trebui să conțină o cantitate redusă de carbohidrați. Respectarea principiilor importante contribuie la o recuperare rapidă și la refacerea mucoasei gastrice.

În primele zile ale bolii, în timp ce simptomele sunt pronunțate, se recomandă ca pacientul să se abțină complet de la mâncare. Se poate bea apă și ceai slab fără zahăr. În ciuda restricțiilor impresionante în alimentație, dieta pacientului trebuie să fie completă. În acest scop, este introdusă în dieta sa ciorbe în apă cu adaos de cereale, orez și fulgi de ovăz.

Ce alimente sunt permise în timpul tratamentului. Tipurile de carne și legume recomandate

Sufleu sau piure de carne slabă fiartă, cum ar fi curcan, iepure sau pui. De asemenea, pacienții pot consuma pește slab, de asemenea sub formă de piure sau sufleu. Terci de orez, hrișcă sau fulgi de ovăz fierți în apă și transformați în piure. În terci se poate adăuga puțin unt, după gust. În plus, sunt permise sucurile zaharoase diluate cu apă, ceaiuri slabe și murături. Se pot folosi, de asemenea, cantități mici de miere.

Se poate bea lapte și smântână cu conținut scăzut de grăsime și se pot face omletă. Cu toate acestea, nu se pot mânca mai mult de trei ouă pe zi. Pentru ca alimentele să fie bine digerate și să nu dea o încărcătură inutilă asupra mucoaselor, porția zilnică se împarte în 6-7 recepții.

În timpul unei exacerbări a gastritei, o serie de feluri de mâncare pentru durerea de stomac pot provoca o înrăutățire a stării generale. Pentru a evita efectele negative, trebuie exclus din meni pe durata tratamentului pâinea albă și produsele din făină. Chefirul, laptele acru și alte produse lactate. Brânza de vaci și legumele rădăcinoase și alte legume proaspete. De asemenea, medicii nu recomandă să consumați ouă fierte, kvas și băuturi carbogazoase. Printre felurile de mâncare interzise se numără și gustările picante și grase.