Mâncare de vinete grecească. Musaca după o rețetă autentică
O mâncare de vinete grecească poartă numele de musaca. Acest deliciu cu vinete este un reprezentant de succes al bucătăriei tradiționale grecești. Mâncarea este pregătită din legume cu carne tocată prăjită, umplută cu sos de brânză cremă. Datorită asemănării sale cu celebra capodopera italiană, musaca este numită și „lasagna de legume”.
Pentru a pregăti musaca vei avea nevoie de 4 vinete, aproximativ 700 g și 500 g carne tocată. De asemenea, nelipsită este și ceapa, fiind nevoie de 2 și de 4-5 roșii, aproximativ 300 g. Pentru un gust autentic grecesc musaca se pregătește folosind 75 g de brânză tare, 150 ml vin alb sec, 50 ml ulei vegetal, de preferință ulei de măsline. Pentru sos vei avea nevoie de 400 ml lapte, 150 g brânză tare, 2 linguri de făină, 2 ouă, 75 g unt și un praf de nucșoară rasă.
Mâncare de vinete grecească. Cum să pregătești cel mai delicios preparat pentru masa de sărbătoare
Pentru musaca în stil grecesc cu vinete, măcinați carnea și curățați ceapa de coajă. Daca vinetele sunt amare, tăiați-le felii sau rondele și scufundați-le în apă cu sare. Pentru a pregăti amestecul vei avea nevoie de o lingură de sare la un litru de lichid, pentru a scăpa de post gustul neplăcut.
După 15-20 de minute, scoate-le și usucă-le cu un prosop de hârtie. Faceți tăieturi cruciforme pe roșii, turnați peste apă clocotită și scufundați imediat în apă rece, astfel coaja se va despărți ușor de pulpă. După care le curățați și le tăiați în felii.
Pentru prepararea sosului topiți untul într-o cratiță fierbinte. Se toarnă făina în unt și se prăjește, amestecând continuu, până devine ușor aurie, rupând cu grijă cocoloașele. Se toarnă puțin lapte cald. Continuând să amestecați constant, aduceți masa la o consistență omogenă și îngroșați. Sosul trebuie să aibă densitatea smântânii lichide.
Scoateți de pe foc iar ulterior batem ușor ouăle cu o furculiță și le îndoim cu grijă în sos, încercând sa o faceți repede pentru a nu avea timp sa se coaguleze de la temperatură. Răzuiți brânza printr-o răzătoare fină. Se amestecă consistența de ou și lapte cât timp este cald pentru a se topi. Se condimentează masa cu nucșoară, se adaugă sare după gust și se amestecă din nou bine.
Cum să pregătești feliile de vânătă pentru musaca. Secretele gospodinelor
Prăjiți felii de vinete într-o tigaie bine încălzită cu ulei vegetal până când sunt pregătite pe jumătate. Astfel, ține legumele câte o jumătate de minut pe fiecare parte. Tăiați ceapa în jumătate, rondele, prăjiți-o până devine translucidă și adăugați carne tocată.
Se prăjește carnea tocată cu ceapă timp de 5-7 minute, se condimentează cu ierburile preferate și se toarnă vinul. Se fierbe până când lichidul se evaporă. După care, legumele se sărează după gust. Într-o tigaie separată, prăjiți ușor roșiile, astfel încât să elibereze excesul de lichid, care va interfera cu procesul de coacere a felului de mâncare grecesc.
Puneți o porție de vinete prăjite într-o tavă de copt, astfel încât să acopere bine fundul acesteia. Puneți carnea tocată deasupra vinetelor și distribuiți uniform. Următorul strat este pus din cercuri de roșii. Toate straturile se repetă încă o dată începând cu vinetele.
Se toarnă uniform peste mâncarea de vinete grecească sosul de smântână și se presară deasupra cu brânză rasă. Musaca se coace la o temperatură de 200 de grade. Timpul de gătire variază de la 30 la 45 de minute. Prin urmare, procesul ar trebui controlat independent. Pentru musaca în stil grecesc, este mai bine să folosiți o formă cu pereții înalți, astfel încât atunci când turnați sosul mâncare, acesta să nu se reverse din tavă.