Mâncare de urzici ca la bunica. Rețeta unui preparat gustos și sănătos

de: BZI.ro
13:34, 10 mart. 2023

În plin sezon de primăvară putem să pregătim o mâncare de urzici ca la bunica. Acest preparat culinar este bogat în vitamine necesare organismului pentru a-l revitaliza după sezonul de iarnă. Mâncarea de urzici este recomandată atât persoanelor care se află la dietă, dar și celor care vor să adopte un stil de viață echilibrat și o alimentație diversă. Savuroasa mâncare cu urzici este ideală și în zilele de post alături de alte bucate alese. Iată rețeta unui preparat gustos și sănătos.

Mâncare de urzici ca la bunica

Dacă vrem să pregătim acasă o mâncare savuroasă și sănătoasă, putem face foarte rapid o mâncare de urzici ca la bunica. Acest preparat culinar este sățios și are numeroase beneficii pentru organism. Este binecunoscut faptul că urzica tratează numeroase boli și este folosită și consumată în diferite moduri.

Urzicile pot deveni ingredientul perfect pentru un ceai, o infuzie, o ciorbă sau o mâncare cu orez, usturoi sau ceapă. Pe lângă savuroasa mâncare de urzici făcută după rețeta de odinioară, putem pregăti în plin sezon de primăvară și o mâncare de spanac cu orez. Acest preparat savuros este sățios, ușor și delicios. O altă mâncare bogată în vitamine și este cea de leurdă.

Mâncarea de urzici este ideală de făcut ori de câte ori vrem să ne încântăm papilele gustative cu un preparat savuros și sănătos, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Rețeta cu care vei pregăti un adevărat deliciu

Pentru gustoasa mâncare de urzici ca la bunica vom avea nevoie de 500 g de urzici, 1 linguriță de sare, 150 g de mălai, 3 linguri de ulei, 1 legătură de ceapă verde, o legătură de leuștean și una de pătrunjel. Mai întâi se spală urzicile în mai multe ape apoi se lasă la scurs. După aceea se opăresc urzicile într-un vas cu apă fiartă și se lasă să scadă puțin, cât să se împuțineze zeama lăsată. După aceea se pun din nou la fiert într-o altă oală cu apă și se lasă la foc mic timp de 15 minute. La final, se scot urzicile fierte și se lasă la scurs și la răcit într-o sită.

Între timp se pune într-o tigaie uleiul la încins apoi se adaugă ceapa verde tocată mărunt. Se amestecă ușor ceapa și se lasă la foc până când devine sticloasă apoi se ia tigaia de pe foc. Urzicile fierte se toacă mărunt apoi se pun într-un castron. Peste urzici se pune o treime din cantitatea de mălai și se freacă bine urzicile cu o lingură de lemn până când se obține o pastă fină.

Compoziția obținută se toarnă în tigaia cu ceapă călită și se adaugă două căni din zeama în care au fiert urzicile apoi se amestecă foarte bine până când toate ingredientele se omogenizează. Se pun urzicile din nou la foc mic timp de 10 minute apoi se toarnă și restul de mălai. La final, se pune sare după gust și se presară leușteanul tocat mărunt împreună cu pătrunjelul pentru a oferi preparatului un plus de savoare.

Mâncarea de urzici ca la bunica este ideală în zilele de post, dar poate fi făcută ori de câte ori vrem să ne bucurăm de gustul unui preparat sănătos, aromat și sățios.