Mâncare de regim pentru copii: Ce să îi dai copilului să mânânce când are enterocolită

de: Bianca Rebegea
09:58, 12 ian. 2022

Atunci când copilul tău suferă de enterocolită, tot ce trebuie să faci este să îl ajuți să urmeze tratamentul și să îi dai să mănânce alimente adecvate. De aceea, în articolul de astăzi, vei afla ce mâncare de regim este recomandată pentru copii.

Pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medicul pediatru, copilul are nevoie și de un regim alimentar specific. Menirea acestuia este să îl ferească pe cel mic de alimentele, care i-ar putea accentua simptomele, dar și să îi ofere nutrienții de care are nevoie. Astfel, copilul va avea resursele necesare, care să îl ajute să lupte cu boala și să se refacă mai repede.

Una dintre afecțiunile ce impune recurgerea la un regim alimentar adecvat este enterocolita. Aceasta este provocată de diverse virusuri, bacterii, paraziți sau fungi, cu care copilul tău a intrat în contact. Simptomele enterocolitei sunt: dureri abdominale, diaree, greață și/sau vărsături, frisoane și/sau febră, diminuarea apetitului, stare generală alterată. Un simptom, ce apare adesea la copiii care suferă de enterocolită, este deshidratarea. Aceasta se manifestă prin: mucoase și piele uscată, ten palid, stare de apatie sau iritabilitate, stare de somnolență, ritmul respirației accelerat, puls rapid, limbă uscată, absența lacrimilor, cantități reduse de urină. În acest caz, micuțul are nevoie de un control medical de urgență.

Simptomele enterocolitei sunt: dureri abdominale, diaree, greață și/sau vărsături, frisoane și/sau febră, diminuarea apetitului, stare generală alterată.

Mâncare de regim pentru copii

Pentru ca micuțul tău să se refacă mai repede, trebuie să ai grijă la alimentația lui. În primul rând, nu uita să îi dai să bea, constant, apă plată, ceai de mentă, zeamă de orez și lapte fără lactoză, deoarece îl vor ajuta să se rehidrateze.

Apoi, meniul lui trebuie să includă: orez (gătit cu sare și servit cu carne slabă fiartă, brânză prospătă de vaci, telemea sau legume – dovlecei sau morcovi), paste (pot să îi dai și macaroane cu brânză), brânză proaspătă de vaci, telemea, carne slabă ( de pui sau de vită, fiartă sau la grătar), supe de legume (în ea să nu se regăsească roșii, broccoli sau cartofi, ci ar trebui să conțină morcovi, dovlecei, păstârnac, țelină, cu pătrunjel și sare), piureuri de legume (morcov sau dovlecel), legume la aburi (să nu fie incluse aici broccoli, ardei, mazăre, fasole, legume cu frunze verzi- oricare dintre acestea pot cauza gaze și balonări), banană, mere coapte, afine uscate, grisine simple, biscuiți simpli (sărați sau dulci), sticks-uri, covrigei.

Important de precizat este că mâncarea trebuie pregătită în funcție de vârsta copilului. De asemenea, trebuie servită în porții mici, în cadrul mai multor mese pe zi. Între mese, trebuie să existe o pauză considerabilă, pentru o digestie corectă. Pe lângă cele trei mese principale, se vor lua și două gustări.

Piureul de legume este foarte bun pentru copiii care suferă de enterocolită.

Alimente interzise în caz de enterocolită

Dacă se confruntă cu enterocolită, copilul nu are voie să mănânce: alimente picante (irită sistemul digestiv), alimente prăjite sau afumate, mezeluri, carne grasă (grăsimile nu sunt ușor de digerat de un sistem digestiv fragil), legume și fructe crude (excepție făcând bananele).

Totodată, celui mic îi sunt interzise alimentele cu conținut ridicat de fibre, deoarece fibrele determină sistemul digestiv să fie mai activ, stimulând tranzitul intestinal, fapt ce poate agrava diareea. Printre alimentele bogate în fibre se regăsesc leguminoasele: fasolea, mazărea, lintea și altele.

Copilul nu are voie să mănânce dulciuri procesate (bomboane, ciocolată) și zahăr, în general. Nici citricele nu sunt recomandate și nici produsele lactate (lapte, cașcaval, brânză grasă, iaurt, smântână, brânză topită, frișcă).

Și înghețata trebuie evitată, chiar dacă nu este vorba despre o intoleranță la lactoză.

Copilul cu enterocolită nu ar trebui să consume produse lactate.