Mâncare de năut dulce. Rețetă guatemaleză de post
Această mâncare de năut dulce este un desert tradițional foarte popular în Guatemala în timpul Postului Mare și Săptămânii Sfinte, dar și în timpul zilei de 1 Noiembrie sau a zilei Tuturor Sfinților (Todos los Santos). Acest preparat constă în năut fiert într-un sirop dulce din panela (un tip de zahăr nerafinat din trestie) și aromat cu scorțișoară și cuișoare. „Garbanzos en miel” este servit în mod tradițional în perioada Paștelui.
Mâncare de năut cu zahăr brun
Este foarte ușor de făcut și necesită doar câteva ingrediente. Năutul este fiert până devine moale și apoi fiert într-un sirop făcut din miere sau panela, scorțișoară și cuișoare. Rezultatul este un preparat aromat și sățios, care vă va satisface garantat pofta de dulce.
Mâncarea servită în Săptămâna Mare în Guatemala este o combinație de influențe. În prezent, înțelegerea acestei bucătării necesită luarea în considerare a mai multor factori cum ar fi elementele culturale native, obiceiurile spaniole importate, încorporarea sărbătorilor străine, folosirea ingredientelor locale, metodele de gătit și stilul și momentul servirii. Un preparate devenit simbol în perioada postului și care îmbină aceste influențe este garbanzos en miel.
Năutul este o leguminoasă de origine foarte veche. Se crede că provine din Turcia și a fost folosit de egipteni, fenicieni și romani. Acesta a fost introdus în Lumea Nouă de către spanioli. În America Latină, năutul a fost adoptat rapid, fiind inventate noi moduri de preparare. În Guatemala și în alte țări din America Centrală, „garbanzos en miel” este adesea preparat cu fructe tropicale. În Săptămâna Mare, această mâncare de năut este servită cu „pan de yemas”, o pâine dulce tradițională.
„Garbanzos en miel” este un exemplu clasic al fuziunii între tradițiile culinare mayașe și cele spaniole, care au ajuns specifice bucătăriei guatemaleze. Pentru a pregăti acest preparat se utilizează procesul de nixtamalizare, prin gătirea năutului într-o soluție alcalină prin adăugarea de bicarbonat de sodiu, cenușă sau var în apă. Nixtamalizarea este un proces inventat și dezvoltat în Guatemala de către poporul maya și datează din perioada 1200-1500 î.Hr.
Mod de preparare
Pentru a prepara această mâncare dulce de năut veți avea nevoie de 1 kg de năut crud, 2 linguri de bicarbonat de sodiu, aproximativ 450 grame de zahăr panela, 2 bețe de scorțișoară, 1 bucățică mică de ghimbir, 4 cuișoare, 6 boabe de piper negru, aproximativ 450 grame de zahăr brun, 6 căni de apă și 2 lingurițe de extract de vanilie.
Într-o oală mare, combinați 6 căni de apă cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Adăugați năutul spălat anterior cu apă. Fierbeți până când coaja năutului începe să se desprindă, ceea ce durează aproximativ 15 minute de la fierbere. Amestecați din când în când în timpul acestei perioade. Odată ce năutul este gata, clătiți-l sub robinet, într-o strecurătoare, până când apa devine limpede, și mișcând boabele viguros pentru a elimina coaja. De asemenea, le puteți freca între două prosoape curate de bucătărie pentru a îndepărta mai ușor coaja.
Într-o oală separată, puneți panela, zahărul brun, bețele de scorțișoară, ghimbirul, cuișoarele și boabele de piper negru în 6 căni de apă. Gătiți la foc mediu până când amestecul dă în clocot, apoi amestecați până când zahărul se dizolvă, și lăsați deoparte. Puneți năutul curățat într-o oală cu 6 căni de apă rece și 1 baton de scorțișoară. Fierbeți la foc mare până când începe să fiarbă, apoi reduceți căldura și lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 2 până la 3 ore. Dacă apa se evaporă în timpul acestui interval, puteți să mai adăugați încă o cană de apă caldă.
Pentru a vă asigura că năutul este gătit, acesta ar trebui să fie foarte moale atât în interior, cât și în exterior atunci când îl mușcați. Acest lucru este important deoarece adăugarea siropului le va întări. Odată ce năutul este gătit, adăugați 2 lingurițe de extract de vanilie și amestecul de sirop printr-o strecurătoare. Lăsați mâncarea de năut să fiarbă timp de jumătate de oră sau până când siropul se îngroașă ușor. Lăsați-o să se răcească înainte de a o servi.