Mâncare cu smântână. O garnitură delicioasă din cartofi
Suntem obișnuiți să ne gândim că o mâncare cu smântână se găsește doar în bucătăria românească, dar această combinație este foarte populară și în Ucraina, Lituania și Polonia. Adică, în toate țările și regiunile în care produsele din lapte sunt venerate în mod tradițional.
În multe rețete, smântâna se folosește ca ingredient auxiliar sau la servirea unui fel de mâncare. Cu toate acestea, există multe rețete cu smântână în care acest produs are un rol major. Multe persoană preferă mâncarea cu sosuri din smântână, dressinguri cu smântână, supe cu smântână, ciuperci și legume cu acest produs. Mai mult decât atât, ingredientul este foarte folosit pentru a pregăti deserturi, prăjituri și creme. Din punct de vedere tehnologic, smântâna acră este smântâna fermentată cu bacterii lactice, de unde și gustul acru caracteristic al smântânii. Conținutul de grăsime al smântânii variază între 10 și 40% și determină în mare măsură utilizarea produsului.
Mâncare cu smântână. Felurile de preparate în care se adaugă ingredientul
În aluaturi, brioșe, tarte se folosește smântână cu conținut scăzut de grăsime, 10-15%. Acest ingredient conferă aluatului moliciune, și îi îmbogățește gustul. Pentru prepararea dressingurilor pentru salate și a sosurilor reci cu smântână, este puțin probabil ca smântâna să depășească 20% de grăsime, cu excepția cazului în care se specifică alt procentaj în rețetă.
Cu toate acestea, pentru mâncărurile în care smântâna este încălzită, ar trebui să alegeți cel mai gras și mai puțin acid produs. Cu cât conținutul de grăsime al smântânii este mai mic, cu atât trebuie încălzită mai puțin și mai blând, altfel se va închega și se va dezintegra în fulgi neplăcuți și zer tulbure. Adăugarea de puțină făină va ajuta la prevenirea acestei neplăceri.
Smântâna are o gamă largă de utilizări în viața de zi cu zi, așa că gospodinele experimentate știu întotdeauna ce să facă cu aceasta. Acest produs este utilizat pentru a asezona primele și secundele feluri de mâncare, salate și supe. Rețetele cu smântână sunt recomandate persoanelor care suferă de anemie sau epuizare, fiind utile și pentru îmbunătățirea digestiei, a apetitului și a potenței. Ingredientul este apreciat nu numai pentru originea sa lactată adevărată, ci și pentru faptul că în timpul procesului de fermentare produce componente care sunt rapid și ușor de digerat de către organismul uman.
Cartofi în smântână. Ingredientele necesare
Astfel de cartofi în smântână este un real ajutor pentru o gospodină în situația în care nu are timp sau într-o situație în care frigiderul este gol. De asemenea, datorită adaosului de ceapă, mărar, brânză și frunze de dafin, felul de mâncare se dovedește destul de original. Cartofii în smântână pot fi serviți ca un fel de mâncare separat la cină, de exemplu, sau pot fi folosiți ca garnitură la o masă caldă de carne afumată, de pasăre sau de pește.
Pentru a pregăti deliciosul fel de mâncare vei avea nevoie de apă potabilă, 500 ml și cartofi de mărime medie în cantitate de 5-6 bucăți. Pentru a obține un fel de mâncare delicios poți adăuga și o bucată de ceapă, 2 crenguțe de mărar și 120 gr de smântână cu 20-30% grăsime.
Pentru aromatizarea felului de mâncare, gospodinele adaugă frunze de dafin aproximativ 2-3 bucăți, brânză tare în cantitate de 120 gr și desigur sare alături de piper negru proaspăt măcinat.
Pașii necesari pentru a pregăti deliciul pentru toată familia
Pentru a pregăti felul de mâncare se fierbe apă potabilă pentru cartofi. Se toarnă într-o cratiță și se pune pe foc. Acoperiți cu un capac și aduceți la fierbere apa. În timp ce apa din oală se încălzește, spălați și curățați cartofii. Se taie în felii destul de mari și se pun într-o strecurătoare.
Clătiți cartofii cu apă rece. Coborâți cartofii în apa clocotită, aceasta trebuie să acopere doar puțin feliile, și aduceți din nou la fierbere la foc mare. Apoi puneți capacul pe oală. Reduceți focul. Fierbeți cartofii timp de 5 minute. Cojiți și tăiați ceapa în cuburi de mărime medie. Este bine să știi că acest fel de mâncare nu se servește cu sos de roșii.
Ingredientele se adaugă la mâncarea cu smântână, se sărează puțin și se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se spală și se usucă mărarul și se toacă mărunt. Se adaugă la cartofi și ceapă cu smântână. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se pun frunzele de dafin și se amestecă. Fierbeți cartofii în smântână timp de 10 minute la foc mediu. Radeți brânza pe o răzătoare grosieră și presărați-o peste cartofii în smântână. Gustați sosul și asezonați cu sare și piper, dacă este necesar. Se fierbe timp de 5 minute la foc mediu. Se presară la final mărarul.