Avem testări care se fac în cadrul unui protocol, în cadrul unor anchete epidemiologice. Relaţia unei anchete cu mecanisme de identificare, testare, izolare, carantinare sunt acele complexe care pot da şi aduc resursele pentru a putea scădea transmiterea în comunitate şi izola acele focare. Un test nu este o metodă prevenţie. Un test poate fi uneori o falsă siguranţă”, a declarat Nelu Tătaru.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” critică dur politicienii: „Au senzația că sunt mai deștepți decât ministrul Sănătății”
Din cauza evoluției pandemiei provocate de noul coronavirus, sistemul medical din România întâmpină probleme grave. Astfel că, dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală, a criticat dur modul în care reprezentanții clasei politice au jonglat cu tranformările sistemului de sănătate din țara noastră.
Managerul a evidențiat că prevederile documentelor oficiale sunt modificate în funcție de interese, fapt care duce la schimbarea metodologiilor, după care medicii își desfășoară cu greu activitatea.
„Metodologie există, vă spun cu toată responsabilitatea, metodologie există! Sunt foarte mulți miniștri ai Sănătății în România. Când prind o poziție undeva, politicienii au senzația că sunt mai deștepți decât ministrul Sănătății. Și atunci vor să și arate treaba asta. Și atunci fie că se luptă să schimbe un ministru pentru că și-ar dori dumnealor să vină în locul lui, fie obosiți fiind și văzând că nu pot să schimbe un ministru se apucă să ia decizii ca și când ar fi un ministru al Sănătății. Și atunci fondurile se risipesc, energiile se împrăștie, se iau măsuri haotice. Cam asta este problema de fond”, a declarat dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală, în direct la Medika Tv.
Ministrul Nelu Tătaru a făcut un apel la români. Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la peste 3.200
Vin cifre alarmante din spitale. De la începutul pandemiei şi până acum, 3.277 de cadre medicale s-au infectat cu coronavirus. Iar starea cadrelor medicale este tot mai îngrijorătoare, având în vedere că majoritatea acestora spun că sunt în pragul epuizării.
Nelu Tătaru a făcut apel la români să respecte regulile anti-COVID pentru a nu mai aglomera spitalele aflate deja la capacitate maximă. Ministrul sănătății spune că oamenii trebuie să înțeleagă că ‘pandemia se tranșează în prespital’.
„De la începutul acestei pandemii, în aceste 7 luni, suntem aceleași cadre medicale. Aceleași cadre medicale care ne-am detașat de la un spital în altul, de la început, când erau 100-200 de cazuri noi pe zi, până acum, la aproape 3.000 de cazuri pe zi.Am repetat și o să repet: această pandemie nu se tranșează în spital. Noi vom primi și 200 – 1.000 – 3.000 de cazuri pe zi, dar suntem aceiași oameni. Pandemia se tranșează în prespital, acolo unde avem niște reguli. Haideți să le respectăm pentru că vor duce la o scădere a transmiterii comunitare și efectiv a scăderii numărului de cazuri noi”, a spuns Nelu Tătaru.
Ministrul Nelu Tătaru a subliniat că medicii din spitale sunt niște eroi.
Testarea în masă nu mai este soluția
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut noi declarații în contextul în care cazurile COVID au explodat, în ultimele 24 de ore, atingând un număr record de 2958 de români infectați cu coronavirus.
„Urmăriți ce înseamnă Italia şi Spania şi o să vedeți că testarea în masă nu mai este soluţia. Testul nu este o măsură de prevenţie. Testarea se face într-un context în care suntem siguri că avem acea replicaţie virală. În primele 72 de ore, un test poate ieşi negativ, deşi suntem infectaţi, dar nu avem acea replicare care să ne dea un rezultat pozitiv. Dăm o falsă siguranţă. Pentru un personal medical care lucrează zi de zi, testăm astăzi, a doua zi este în contact, testăm mâine.