Mamutul Delgaz Grid SA, pus la zid de liderul PSD Iași. Marius Ostaficiuc cere ca furnizorul să plătească pentru bunurile publice de care se folosește în municipiu

de: Vlad Rotaru
04:00, 02 mart. 2020

Mai multe cereri făcute de Delgaz Grid SA pentru drept de servitute asupra unor terenuri din municipiu au stârnit dezbateri aprinse la cel mai înalt nivel. Aleșii Iașului cer ca societățile mamut ce dețin monopol pe serviciile de utilitate publică să fie tratate în aceleași condiții ca un privat obișnuit în astfel de privințe. „În orice condiție discutăm, Delgaz Grid SA împovărează românii. Și de aceea trebuie și ei la rândul lor să plătească. Așa cum și noi plătim la rândul nostru sume foarte mari unui operator care deține monopolul pe un serviciu creat de statul român pentru populație, cred că și acesta trebuie să plătească pentru a se folosi de un bun ce aparține ieșenilor”, a menționat Marius Ostaficiuc, președintele organizației PSD Iași.

Una din companiile care dețin monopolul pe un serviciu de care se folosește întreaga populație a României a cerut o pomană de la municipiul Iași. DelGaz Grid SA a cerut de la Consiliul Local drept de servitute asupra unor terenuri din oraș pentru a efectua lucrări la rețeaua electrică. Culmea, acestea sunt drumuri publice, însă Delgaz Grid SA nu s-a grăbit să plătească vreo redevență.

Societatea respectivă are o politică de pe urma căreia încasează sume uriașe de la populație, însă a cerut o adevărată pomană de la municipiul Iași. Este vorba de drept de servitute asupra unor terenuri din strada Egalității, Aleea Rozelor, bvd Socola, bvd Dimitrie Cantemir, Aleea Decebal, Aleea Rozelor, dar și din bvd Vasile Lupu și strada Ignat. Delgaz Grid SA a cerut drept de servitute pentru a face o serie de lucrări, pentru a se folosi de un bun public. Culmea, pe numele Delgaz Grid SA sunt numeroase plângeri și sesizări pentru modul cum facturează, cum impune tarife de reconectare sau deconectare etc. Această societate ar trebui să achite o redevență către municipiu pentru a se folosi de acele terenuri, însă a cerut ca totul să fie gratis.

Redevență pentru folosirea unui bun public

În aceste condiții, aleșii Iașului au arătat că situația trebuie să fie exact invers, iar o societate mamut ce are monopol pe un astfel de serviciu de importanță majoră să fie tratată la fel ca un privat obișnuit.
Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale PSD Iași, a arătat că o astfel de situație trebuie analizată în amănunt, tocmai pentru ca ieșenii să nu iasă în pierdere. Delgaz Grid SA este o societate ce practică tarife extrem de mari pe care ieșenii sunt nevoiți să le plătească.

În aceste condiții, societatea ar trebuie să plătească la rândul ei pentru a se folosi de terenuri aflate în domeniul public, terenuri care sunt ale orașului.

„În acest caz discutăm despre o serie de terenuri din domeniul public al municipiului. O astfel de situație trebuie analizată în amănunt pentru că este o diferență între domeniul public și cel privat. În orice condiție discutăm, DelgazGrid SA împovărează românii. Și de aceea trebuie și ei la rândul lor să plătească. Așa cum și noi plătim la rândul nostru sume foarte mari unui operator care deține monopolul pe un serviciu creat de statul român pentru populație, cred că și acesta trebuie să plătească pentru a se folosi de un bun ce aparține ieșenilor. Dacă aceste servicii de utilități s-au privatizat și nu mai sunt ale statului, domeniul public este al cetățenilor. Deci, prin urmare, privatul trebuie să plătească la rândul său”, a precizat Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale PSD Iași.

Explicații în Consiliul Local

Și Gabriel Surdu, liderul grupului de aleși PSD din Consiliul Local Iași, a susținut că Delgaz Grid SA ar trebui să plătească o redevență pentru a se putea folosi de bunurile respective. Acesta a arătat că Iașul nu trebuie să iasă în pierdere.

„Problema noastră ține de neplata pe care Delgaz Grid SA o face prin această concesiune gratuită și cred că ar fi bine să ne lămurim pentru că profitul cu care societatea se înregistrează la sfârșit de an de fiecare dată este covârșitor ca dimensiune. Cred că municipalitatea merită să primească bani pentru orice folosință pe care această societate o are pe teritoriul orașului. Propun amânarea proiectului pentru a ne edifica asupra unei eventuale închirieri de servitute ca firmă legală prin care aceștia să poată plăti orice lucru pe care îl face pe raza orașului.

Așa cum societățile comerciale plătesc la Delgaz orice modificare pe care o au în funcție de numărul acestora. Este o taxă de racordare de care toată lumea știe ce mare este și pe care fiecare societate comercială o plătește. Sumă care este foarte mare și care nici nu știu dacă se justifică undeva. E o taxă de racordare pe care o fixează aleatoriu. Am o îndoială în a acorda gratuit aceste suprafețe”, a spus Gabriel Surdu, liderul grupului de aleși locali PSD.