Mămăligă în straturi. Rețeta bunicii pentru un preparat savuros
Multe gospodine vor să afle cum pot pregăti o mămăligă în straturi. Aceasta are un gust aparte, un aspect inedit și este ideală de servit la mesele de sărbătoare în familie, alături de alte bucate alese. Mămăliga în straturi este delicioasă, însă necesită atenție la pregătire și trebuie să avem în vedere câteva secrete culinare. Iată rețeta bunicii pentru un preparat savuros.
Mămăligă în straturi
Când vine vorba de rețetele tradiționale de casă, doamnele pricepute în bucătărie se întrec în tot felul de preparate culinare gustoase, aromate și sănătoase. Pentru iubitorii de mâncăruri ca în vremea copilăriei putem face o mămăligă în straturi.
Pentru aceasta avem nevoie de mai multe ingrediente și de un strop de imaginație, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor. Savuroasa mămăligă în straturi poate fi servită împreună cu o tocăniță de hribi cu smântână sau cu o friptură fragedă de porc sau de pui.
La fel de bine gustoasa mămăliguță se potrivește de minune cu un escalop de pui cu ciuperci. Tradiționala mămăliguță merge servită cu multe preparate culinare, după preferințe. Mămăliga în straturi se face rapid, însă necesită ceva atenție, dar la final ne vom încânta papilele gustative cu un adevărat deliciu.
Rețeta tradițională a bunicii pentru un preparat delicios
Pentru mămăliga în straturi vom avea nevoie de 500 ml de lapte, 500 ml de apă, sare și piper după gust, 250 g de făină de porumb, 500 g de brânză de burduf, 300 g de afumătură, 6 ouă.
Într-o oală se pune apa la fiert, iar în altă cratiță se pune laptele. Se adaugă sare și piper în lapte. După aceea laptele fiert se toarnă în vasul cu apă și se pune mălaiul în ploaie. Se amestecă foarte bine pentru a nu se forma cocoloașe apoi se fierbe mămăliga la foc mic timp de 15 minute.
Într-o tigaie cu ulei încins se prăjește afumătura apoi se pregătește un vas încăpător. Se pune în acesta jumătate din cantitatea de mămăligă apoi se toarnă peste mămăligă jumătate din brânză și jumătate din afumătură. Urmează un al doilea strat de brânză și unul de afumătură.
Cu o lingură se fac adâncituri în mămăligă și se sparge în fiecare gaură câte un ou. Se pune mămăliga la cuptor și se coace timp de 45 de minute la foc mic până când se topește brânza și se fac ouăle. Când este gata, se scoate mămăliguța din cuptor și se servește împreună cu alte mâncăruri delicioase. Mămăliguța în straturi merge perfect și cu niște murături dulci-acrișoare de casă.
Mămăliga în straturi este gustoasă, aromată și ușor de făcut, dacă ținem cont de câteva secrete culinare din rețeta bunicii. Acest preparat savuros este apreciat de mulți dintre noi, amintind de mâncărurile din vremea de odinioară. Mămăliga în straturi se servește și cu o tocăniță de legume sau de ciuperci, dar la fel de bine poate fi mâncată împreună cu o friptură fragedă și suculentă sau cu o porție de cartofi la cuptor sau la tigaie. Toate aceste delicii culinare se fac rapid, iar dacă adăugăm un strop de imaginație, la final ne vom încânta papilele gustative cu preparate savuroase.