Majoritatea statelor UE aprobă blocarea parțială a subvenţiilor alocate Ungariei

de: BZI.ro
12:22, 13 dec. 2022

Subvențiile alocate Ungariei sunt în pericol. Luni, 12 decembrie, mai mulți diplomați au declarat că după o reuniune a reprezentanților permanenți a statelor membre de la Bruxelles, marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, în principiu, să îngheţe miliarde de euro din fondurile de la bugetul UE alocate Ungariei.

Această măsură va fi luată în urma unor îngrijorări de la Bruxelles cum că fondurile UE nu sunt utilizate corespunzător în Ungaria din cauza măsurilor insuficiente adoptate de guvern împotriva corupţiei.

Urmează să fie îngheţate subvenţii în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro

Blocarea parțială a subvenţiilor alocate Ungariei pusă sub termeni și condiții

Cu puţin timp înaintea acestui acord asupra blocării subvențiilor alocate Ungariei, Comisia Europeană a reînnoit o recomandare conform căreia suma ce se ridică la aproximativ 7,5 miliarde de euro, ar trebui îngheţată până când guvernul naţionalist de dreapta al prim-ministrului Viktor Orban va îndeplini pe deplin promisiunile de a respecta statul de drept.

Acum însă, potrivit unui nou compromis, urmează să fie îngheţate subvenţii în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro, o încercare de a recunoaşte că Ungaria a implementat deja unele măsuri cerute de UE.

Pentru ca suspendarea fondurilor să aibă loc, este nevoie de votul unei majorităţi calificate, adică cel puţin 15 din cele 27 de state membre ale UE, care împreună trebuie să alcătuiască cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii. Această condiţie prealabilă a fost atinsă după acordul în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi de luni şi urmează să fie oficializată într-o procedură scrisă înaintea summitului UE de joi, 8 decembrie, de la Bruxelles.

Cum a răspuns Viktor Orban acuzațiilor

În cadrul aceluiași context, amintim că vineri, 9 decembrie, premierul ungar Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană că îngheaţă din motive strict politice fondurile europene alocate ţării sale, menţionând printre aceste motive opoziţia Budapestei faţă de primirea migranţilor şi faţă de sancţiunile europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei.

„În câteva subiecte fundamentale există divergenţe de opinie între Comisia Europeană şi Ungaria (…) şi de aceea (executivul comunitar) nu agreează guvernul ungar”, astfel că „birocraţii de la Bruxelles” amână în cazul Ungariei aplicarea planului de relansare post-pandemie ”din motive politice evidente”, a declarat Orban în interviul săptămânal acordat postului de radio Kossuth.

De altfel, în ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei, premierul ungar consideră ce cele opt pachete de sancţiuni adoptate până în prezent de UE au eşuat în atingerea obiectivului, provocând în schimb pagube economice blocului comunitar. Ungaria „şi-a atins mereu obiectivele naţionale” în negocierea acestor sancţiuni, „aşadar suntem încrezători când mergem la următoarea rundă de dezbateri asupra celui de-al 9-lea pachet” de sancţiuni, a mai spus Orban, adăugând că şi acum Ungaria îşi va apăra interesele.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană le-a propus miercuri, 7 decembrie, statelor UE, care trebuie să se pronunţe până pe 19 decembrie, suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei şi a celor 5,8 miliarde de euro ce revin acestei ţări sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

Așadar, în urma unei întrevederi a statelor membre UE, majoritatea a aprobat blocarea parțială a subvenţiilor alocate Ungariei.