Majoritatea românilor care vor să cumpere o locuinţă preferă apartamentele. Ce schimbări sunt pe piața imobiliară
Majoritatea românilor care vor să cumpere o locuință preferă apartamentele. Cumpărătorii care aleg o casă sunt în general familii cu copii care vor să beneficieze de curte şi un spaţiu mai mare de locuire. Iată ce schimbări sunt pe piața imobiliară.
Majoritatea românilor care vor să cumpere o locuinţă preferă apartamentele
Specialiştii în imobiliare estimează că, în acest an, aproximativ un milion de români îşi vor căuta o locuinţă, iar cei care îşi doresc un apartament sau casă ţin cont nu doar de preţ, ci şi de localizarea acestuia.
Potrivit unui studiu recent bazat pe datele și informațiile de la mai mulți dezvoltatori imobiliari, peste 70% dintre românii care îşi caută o locuinţă se orientează spre apartamente.
În ultimele trei luni din 2023, din totalul căutărilor de locuinţe, 20-25% dintre clienţi au vizat zonele centrale, 30-40% periferia, iar restul cartierele. În acest context, peste 70% dintre doritori doresc un apartament, iar restul caută o casă. Principalele pieţe rezidenţiale din ţară se regăsesc în: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Constanţa.
În ceea ce priveşte clienţii care aleg o casă, aceştia sunt în general familii cu copii care vor să beneficieze de curte şi un spaţiu mai mare de locuire. „Provocarea constă în locaţie, deoarece nu mulţi sunt dispuşi să se mute la periferie şi caută să fie aproape de instituţiile de învăţământ. În general aceşti clienţi fie sunt antreprenori, fie freelanceri sau lucrează în poziţii de top management şi au flexibilitate în program.”, se arată în studiul făcut.
Piața imobiliară este în continuă schimbare
Piața imobiliară stagnează, prețul locuințelor rămânând neschimbat, conform unui studiu realizat de BNR. Pe de altă parte, băncile susțin că a crescut numărul celor care apelează la credite ipotecare. Prin urmare, românii vor putea să își cumpere mult mai ușor o locuință, având în vedere că prețul mediu, pe metru pătrat, al unei locuințe, de pe piața imobiliară se va menține și în acest trimestru.
Cu toate acestea, specialiștii în imobiliare susțin că prețurile locuințelor vor crește începând din primăvara acestui an. Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cert este că în primele luni ale acestui an băncile vor menține condițiile de creditare pentru cei care doresc să își cumpere o locuință.
La începutul lunii martie 2024 au fost înregistrate scumpiri uriașe la apartament în câteva județe din țară. Clujul și Brașovul sunt cele mai scumpe orașe din țară, urmate de București și Constanța, care se apropie tot mai mult de nivelurile din Capitală, dar campioana scumpirilor în a doua lună a anului este Oradea care a depășit așteptările analiștilor. La polul opus, cu prețurile cele mai accesibile la locuințe este Timișoara. Prețurile sunt accesibbile, fiind raportate la veniturile locuitorilor. Și prețurile chiriilor din România au crescut. La nivelul țării, în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. Prețurile chiriilor din România au crescut cu 15% în luna februarie 2024 față de februarie 2023, precizează specialiștii în imobiliare.