Majorările de pensii nu se vor face în tranșe! Ministrul Marcel Boloş a venit cu lămuriri
Toate pensiile vor fi recalculate de la 1 septembrie, iar majorările de pensii nu se vor face în tranșe. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, a anunțat cum se dau recalculările de pensii de la 1 septembrie. Sumele sunt între sute și chiar mii de lei pentru trei milioane de pensionari.
Majorările de pensii nu se vor face în tranșe!
Ministrul finanțelor, Marcel Boloş, a declarat că bugetul de stat cuprinde 10 miliarde de lei, iar recalcularea pensiilor se va achita într-o singura transă.
„Noi am primit o fișă financiară din partea Ministerului Muncii. Este exclus ca majorările să fie date în tranşe. Bugetul pentru anul 2024 este construit pentru a achita aceste recalculări a pensiilor într-o singură tranșă. Cele 10 miliarde de lei, conform estimărilor și calculelor făcute de Ministerul Muncii, sunt cuprinse în bugetul de stat și din această, din acest punct de vedere, legea în vigoare la această dată spune foarte clar că se achită recalcularea într-o singură tranşă”, a spus ministrul Finanţelor Marcel Boloş.
Altfel, a apărut un blocaj în recalcularea pensiilor, iar pensionarii sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru a le fi eliberare adeverinţele care dovedesc că au avut venituri suplimentare în timpul muncii.
În plus, premierul a cerut sancţionarea firmelor care au perceput taxe mari pentru pensionarii care trebuie să dovedească faptul ca au avut venituri suplimentare, mai ales că situaţia a dus la un blocaj în recalcularea pensiilor. Însă Guvernul, până în prezent, nu a venit cu o soluție pentru ca tarifele practicate de firmele de arhivare să fie reduse.
Sunt vizați de acest blocaj românii care au muncit înainte de 2001. Ei trebuie să meargă la firmele de arhivare și să obțină aceste adeverințe prin care să dovedească faptul că au avut venituri pentru care au plătit impozit. Este vorba, de exemplu, despre sporuri, despre prime sau, de exemplu, despre al 13-a lea salariu.
Firmele de arhivare care trebuie să elibereze aceste venituri au fixat costuri mari. De exemplu, doar pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar trebuie să plătească aproximativ 120 de lei.
Consiliul Concurenţei investighează serviciile oferite pentru cei care solicită acte în vederea recalculării pensiilor
Pentru fiecare an de muncă analizat de aceste firme trebuie să plătească alți 75 de lei cu aproximație, iar pentru un document original pe care trebuie să-l obțină de la firmele de arhivare trebuie să plătească alți 120 de lei. Tarifele sunt mari, iar Consiliul Concurenței a demarat deja o anchetă pentru a verifica modul în care s-au format aceste prețuri.
Consiliul Concurenţei investighează serviciile oferite pentru cei care solicită acte în vederea recalculării pensiilor. Ancheta de la Consiliul Concurenței durează aproximativ un an, iar în tot acest timp, cei care trebuie să dovedească faptul că au muncit sunt nevoiți să plătească aceste tarife fixate de firmele de arhivare.
Noua lege a pensiilor presupune două etape pentru recalcularea pensiilor. Mai exact, este recalcularea anunțată la 1 septembrie, cea care este făcută de stat pe baza documentelor pe care statul le are, şi mai există și o nouă recalculare în termen de șase luni de la 1 septembrie.
Cei care au adeverințe prin care dovedesc că au venituri suplimentare pot să ducă la casele de pensii din teritoriu acestea acte și pe baza lor să primească pensii mai mari. Pensionarii care nu reușesc să facă acest lucru până la 1 septembrie pot duce aceste adeverințe în momentul în care le obțin, iar pensiile mai mari vor fi plătite începând cu luna următoare.
Altfel, ministrul Marcel Boloș a transmis că majorările de pensii nu se vor face în tranșe.