Majorarea pensiilor a dus la diferențe accentuate între vârstnicii cu venituri mici și cei cu venituri mari! S-a dublat numărul pensionarilor care primesc mai mult de 5.000 de lei lunar
Pensiile au crescut din nou, însă odată cu ele au crescut și diferențele dintre vârstinicii cu venituri mici și cei cu venituri mari. Astfel că, la o pensie de 1.000 de lei, majorarea a fost de 140 de lei, iar cei care primeau 4.000 de lei, câștigă în plus 560 de lei. Dar trebuie remarcat și faptul că, de la 1 septembrie, s-a dublat numărul pensionarilor care primesc mai mult de 5.000 de lei lunar.
După ce tanti Maria a muncit 30 de ani, a decis să se mute în satul Pinoasa, județul Gorj. Aceasta încasează lunar 800 de lei și din cauza faptului că banii sunt puțini, ea spune că muncește în gospodărie.
„Păi, nu ne descurcăm bine, dar mai suntem la țară, mai muncim. Ce să facem? Ar trebui să ne mărească și nouă. Mi-a pus un milion. Puțini bani, puțini, dar ce să facem?”, spune femeia.
Majorarea pensiilor a dus la diferențe accentuate între vârstnicii cu venituri mici și cei cu venituri mari! S-a dublat numărul pensionarilor care primesc mai mult de 5.000 de lei lunar
La fel ca majoritatea pensionarilor din România și Floarea Bordaș, în vârstă de 82 de ani, din localitatea Cenad, Timiș, spune că nu se descurcă prea bine cu banii. Creșterea cu 14% nu este suficientă.
„E cam puțin, că soțul e foarte bolnav și o grămadă de bani dăm pe medicamente și mai fugi încolo, încoace și nu avem nimic noi, numai noi doi și cu ăia de descurcăm”, povestește Floarea Bordaș.
„Eu ce să fac? Îs singură, mă limitez, spusăi, la ce am. N-am ce să fac, asta este”, explică o altă pensionară.
„Am ieșit la pensie de la pază. Ce să faci? La pază cu salariu de 12-13 milioane, cum să îți crească ție pensia?” – adaugă un pensionar.
De ce vârstinicii cu pensii mari sunt mai avantajați
Creșterea este una procentuală și tocmai de aceea, persoanele care au un venit de 5.000 de lei, majorarea este de 700 de lei, în timp ce o pensie de 1000 de lei crește cu doar 140 de lei. Acest fapt conduce la o diferență semnificativă în ceea ce privește persoanele cu venituri mici și cele cu venituri mari.
Conform datelor Casei Naționale de Pensii, în septembrie numărul persoanelor care încasează pensii mai mari de 5.000 de lei s-a dublat.
„Se poate ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări. Nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”, a explicat analistul economic Iancu Guda.
Fiecare domeniu de activitate vine cu beneficiile sale.
„În IT, angajații încep cam cu 700-800 de euro și peste șase luni sau un an, în funcție de capacitatea lor de pregătire, pot să își crească acest salariu ajungând cu lejeritate la 5.000 de lei. Mai există și domeniul vânzărilor, unde putem ajunge la această sumă cumulând o parte fixă și un bonus, în funcție de realizări”, a explicat Corina Diaconu, manager la o agenție de recrutare.
Beneficiarii pensiilor majorate
Pensii de peste 5.000 lei:
august: 27.500
septembrie: 51.600