Maia Sandu vorbește despre situația din Transnistria
Maia Sandu are o poziţionare neutră în războiul din Ucraina. Președintele Republicii Moldova a vorbit despre situația din Transnistria și a afirmat că sunt forțe din regiune care încearcă destabilizarea regiunii.
La rându-i, președintele autoproclamatei regiuni Transnistria a afirmat faptul că țara nu se va implica în războiul din Ucraina, oricât de mult și-ar dori unele forțe.
Maia Sandu vorbește despre situația din Transnistria
Într-o intervenţie oficială, după incidentele din Transnistria, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este un stat neutru din punct de vedere militar şi că sunt forțe din regiune care încearcă să îi atragă într-o situație tensionată. Maia Sandu a declarat că forțele lovesc ținte civile tocmai pentru a provoca un răspuns în forță.
„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea Transnistreană este o escaladare a tensiunilor. În ultimele săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale, au urmat exploziile de ieri și astăzi. Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu atenție și vigilență. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.
De la începutul războiului din Ucraina, Maia Sandu a abordat o atitudine neutră. Președintele Republicii Moldova a refuzat să vândă avioane scoase din uz către Ucraina și a atras antipatii de la Kiev. Maia Sandu a spus explicit faptul că țara are în Constituție menţiunea de neutralitate și că nu poate livra echipament militar vreunei părți implicate în război.
Președintele autoproclamatei țări Transnistria a lansat acuzații asemănătoare
Vădim Krasnoselski, președintele din Transnistria a oferit un răspuns asemănător cu cel al Maiei Sandu. După atacurile asupra clădirii care este sediul securității din Tiraspol. Acesta a subliniat că țara pe care o conduce este neutră din punct de vedere militar și că acordă ajutor umanitar, dar doar atât:
De la începutul acțiunilor militare în în Ucraina, Transnistria și-a păstrat neutralitatea și a vorbit deschis despre asta – nu suntem agresori, nu am planificat și nici nu planifică un atac asupra vecinilor. Am primit refugiați. În prezent, avem circa 25 de mii de ucraineni pe teritoriu…Presupun că cei care au organizat atacurile au scopul de a ne atrage în conflict, însă nu le va reuși”.
Acesta i-a solicitat răspunsuri oficiale lui Volodimir Zelenski legat de deplasarea pe propriul teritoriu al unor ”grupuri militare”:
Vă rog să investigați aceste fapte de deplasare ilegală a unor grupuri militare și comiterea unor acte teroriste de către acestea. a conchis președintele.
Oricum, Ucraina a făcut o serie de declarații extrem de controversate în legătură cu Transnistria. Oficialii de la Kiev au declarat că îi poate ajuta pe moldoveni cu ”problema” pe care o întâmpină și că, dacă le vor fi cerut ajutorul, vor rezolva situația ”cât vei pocni din degete”.