Maia Sandu, președintele Republicii Moldova dorește să stabilească o cooperare cu Moscova
Maia Sandu, președintele din Republica Moldova a declarat, într-o intervenţie la postul de televiziune Jurnal TV faptul că Guvernul condus de Natalia Gravilita doreşte să stabilească o cooperare cu Moscova. Altfel spus, aceasta a menţionat faptul că există probleme nerezolvate intre Republica Moldova şi Rusia şi că acestea trebuiesc să fie rezolvate.
Maia Sandu, lider proeuropean a câștigat alegerile parlamentare recente din Republica Moldova cu o majoritate mare astfel încât i s-a permis să îşi poată pune un Guvern cu aceeaşi orientare politică.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova dorește o cooperare cu Rusia
Prezentă la un post de televiziune, Maia Sandu explică faptul că se intenţionează stabilirea de către Guvernul condus de Natalia Gavrilita a unei cooperări cu Rusia. Președintele a recunoscut că între cele două țări există
Guvernul Nataliei Gavrilita din Republica Moldova intenționează să stabilească cooperarea cu Rusia, a declarat joi președintele Maia Sandu pentru postul de televiziune Jurnal TV.
„Cred că imediat după formarea guvernului, trebuie să discutăm problemele existente cu Federația Rusă și să stabilim cooperarea”, a spus președintele.
„Posibil, și la nivelul președinților, dar acest lucru va fi clar după formarea guvernului, deoarece aceste discuții sunt pregătite de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Avem probleme economice care trebuie rezolvate”, a spus Sandu, concentrându-se în mod special pe extinderea exporturilor de bunuri moldovenești către Rusia, problemele sociale ale migranților forței de muncă moldovenești și un nou contract pentru furnizarea de gaze rusești.
Maia Sandu, victorie de ecou internaţional la alegerile parlamentare din Republica Moldova
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat alegerile din Republica Moldova. Conform rezultatelor finale, trei formațiuni politice au trecut pragul electoral și au intrat în noul Parlament al Republicii Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) și Partidul “Șor” (PPȘ). PAS a obținut majoritate parlamentară cu 52,8% din voturi – cel mai mare scor înregistrat de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova.
Potrivit rezultatelor alegerilor, mandatele de deputat în Parlamentul de legislatura a XI-a se distribuie în felul următor: Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate (dintre care 22 PSRM și 10 PCRM) și Partidul “Șor” – 6 mandate. După validarea mandatelor este probabilă constituirea a trei fracţiuni parlamentare – PAS, BeCS şi PPŞ, după ce socialiştii şi comuniştii au decis menţinerea Blocului electoral creat la 12 mai 2021.
Maia Sandu a ținut să transmită un mesaj după afișarea rezultatelor parțiale.
Vă mulțumesc celor care ați mers astăzi (n. red. 12 iulie) la vot și ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi. explică Maia Sandu.