Mai sunt câteva zile până la alegerea rectorului Universității „Cuza” din Iași. Chiar în această săptămână sunt programate momente importante – FOTO
Alegerile pentru noul rector al celei mai vechi instituții moderne de învățământ superior a României – „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au intrat în linie dreaptă. Astfel, vineri, 28 februarie 2020, a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor oficiale pentru această poziție. Au fost trei membri ai comunității care s-au înscris în cursă. Este vorba de prof. univ. dr. Tudorel Toader, actualul rector, respectiv conf. univ. dr. Adrian Muraru – Facultatea de Filosofie și de Științe Social-Politice. Dosarele acestora au fost validate. De asemenea, și drd. Silvian Emanuel Man a fost unul dintre cei care și-au depus candidatura, dar dosarul său a fost respins
Zile importante pentru alegerea rectorului celei mai vechi universități moderne a României. Concret, de astăzi, 2 martie, și până vineri, 6 martie 2020, sunt programate dezbateri publice pe baza programelor manageriale ale candidaților. Urmează ca pe 11 martie să aibă loc primul Tur al alegerilor. Pentru a fi validat Turul, la urne trebuie să se prezinte două treimi dintre cei cu drept de vot. În total, la „Cuza” sunt 781 de electori cadre didactice și cercetători la care se adaugă cei 18 studenți – senatori, respectiv studenții care fac parte din consiliile fiecărei din cele 15 facultăți.
Aceștia sunt peste 60. Votul este programat între orele 8:00 și 20:00. Dacă prezența este de două tremi, este ales rector candidatul care a obținut cele mai multe voturi, obținând majoritatea simplă din numărul voturilor valabil exprimate. Dacă nu se întrunesc aceste condiții, urmează un al II-lea Tur (programat pe 18 martie – n.r.), unde este ales candidatul cu cele mai multe voturi valabil exprimate. Aici participă primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi. Au fost trei membri ai comunității care s-au înscris în cursă. Este vorba de prof. univ. dr. Tudorel Toader, actualul rector, respectiv conf. univ. dr. Adrian Muraru – Facultatea de Filosofie și de Științe Social Politice. Dosarele acestora au fost validate.
„Nu a făcut dovada prestigiului științific și didactic. Nu are grad didactic sau de cercetare”
De asemenea, și drd. Silvian Emanuel Man a fost unul dintre cei care și-au depus candidatura. Aici, Biroul Electoral Central a invalidat, în unanimitate, candidatura. Aceștia au constatat că: „nu sunt îndeplinite dispozițiile art. 8, alin. (2) și art. 9, aliniatele (2) și (4) coroborate cu dispozițiile Anexei III din Metodologia de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică la Universitatea „Cuza”.
Decizia a avut la bază faptul că:
„nu a făcut dovada prestigiului științific și didactic, care presupune recunoașterea publică oficială a activității științice și didactice” și „nu are grad didactic sau de cercetare și nu este titular în cadrul unui Departament al unei facultăți de la «Cuza» sau al Institutului de Cercetări Interdisciplinare”.
„Nici Declarația de candidatură depusă nu este conformă cu modelul prezentat în Anexa III din Metodologie”. Pe de altă parte, conferențiarul Muraru (candidat și în urmă cu patru ani unde a obținut abia 37 de voturi – n.r.) nu a putut oferi un punct de vedere decent, respectiv motivația gestului său și ceea ce-și propune, în esență, în planul managerial. E o dovadă a faptului că acesta nu face decât un exercițiu de imagine. Mai mult, inclusiv colegii de facultate ai acestuia îl consideră o persoană care nu comunică și mereu implicată în situații tensionate.
Investiții de zeci de milioane de euro, securizarea patrimoniului! Universitatea „Cuza”, cea mai căutată din țară
Având în vedere toate acestea, profesorul Toader are cele mai mari șanse să obțină un nou mandat. Acesta este un magistrat român care a ocupat funcția de ministru al Justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă din februarie 2017 până în aprilie 2019. Prof. univ. dr. Tudorel Toader a deținut două mandate succesive de judecător al Curții Constituționale a RomânieI, între 2006 și până în 2016. Toader este autorul mai multor lucrări de drept penal.
În perioada 2004–2016 a fost decan al Facultății de Drept la care, de-a lungul carierei sale universitare, a predat criminologie, drept penal român și drept penal european. Sub mandatul său de rector, Universitatea „Cuza” a crescut, pe plan național și internațional, la nivel instituțional și academic. Spre exemplu, la Admiterea din 2019, „Cuza” a fost cea mai căutată în rândul absolvenților de clasa a XII-a, din toată România. În plus, sunt poiecte de investiții de peste 150 de milioane de lei, a fost securizată mare parte din suprafața Grădinii Botanice.
De asemenea, UAIC este pe locul I la nivel de mobilități Erasmus, a atras din ce în ce mai mulți studenți străini, instituția având și un proiect de 20 de milioane de euro ce vizează o investiție în Cercetare și Inovare. Și procesul de internaționalizare au fost unul reușit, inclusiv oficiali ai celor mai mari universități britanice ajungând la „Cuza”. Astfel, s-au pus bazele unor colaborări aparte. Acesta a anunțat că va merge și în noul pe actualii prorectori. Tot el, pentru decanatele celor 15 facultăți, a anunțat că va propune ca majoritatea dintre actualii ocupanți ai acestor funcții să activeze și în următorii.