Mai putin timp in fata ecranelor și mai mult somn, esentiale pentru prevenirea depresiei
O analiză transversală și longitudinală a datelor de la Biobank din Marea Britanie, care a implicat aproape 85.000 de persoane, a constatat că factorii stilului de viață, cum ar fi mai puțin timp petrecut in fata ecranelor, somn adecvat, o dietă de calitate și activitatea fizică, au un impact puternic asupra depresiei. Echipa internațională de cercetare condusă de Universitatea Western Sydney spune că descoperirile publicate astăzi în BMC Medicine pot ajuta la formarea politicii de sănătate publică.
Studiul a constatat:
- O relație semnificativă între activitatea fizică, alimentația sănătoasă și somnul optim (7-9 ore) care a fost asociată cu o frecvență mai mică a dispoziției depresive.
- Timpul de screening și fumatul au fost, de asemenea, asociate în mod semnificativ cu o frecvență mai mare a dispoziției depresive.
- De-a lungul timpului, factorii de stil de viață care au protejat starea de spirit depresivă atât la persoanele cu depresie clinică, cât și la cele fără tulburare depresivă au fost un somn optim (7-9 ore) și un timp de ecranare mai scăzut, în timp ce o dietă de calitate a fost indicată ca fiind protectoare la cei fără depresie.
- O frecvență mai mare a consumului de alcool a fost în mod surprinzător asociată cu o frecvență redusă a dispoziției depresive la persoanele cu depresie. Acest lucru se poate datora consumului de alcool ca auto-medicatie de către cei cu depresie pentru a-și controla starea de spirit.
Activitatea fizică este importantă pentru dispoziție
„Cercetarea este prima evaluare a unei game atât de largi de factori de stil de viață și a efectului acesteia asupra simptomelor depresiei, folosind setul mare de date privind stilul de viață și starea de spirit a Băncii din Marea Britanie. Deși oamenii știu de obicei că activitatea fizică este importantă pentru dispoziție, acum avem date suplimentare care arată că un somn adecvat și un timp mai mic petrecut in fata ecranelor sunt, de asemenea, esențiale pentru a reduce depresia. Constatările sugerează, de asemenea, că tiparul alimentar este implicat parțial în germinarea sau exacerbarea stării de spirit deprimate”, a declarat co-autorul principal, profesorul Jerome Sarris, de la Institutul de Cercetări în Sănătate NICM, de la Universitatea Western Sydney, potrivit Medical Xpress.
Cercetarea susține, de asemenea, utilizarea unei intervenții de stil de viață personalizate, combinate, pentru a ajuta la gestionarea stării de spirit și la promovarea bunăstării fizice.