Mai mulţi lideri mondiali şi-au confirmat deja prezenţa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a
Președinți, prim-miniștri și monarhi din întreaga lume se vor deplasa la Londra în weekend pentru a aduce un omagiu la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a și pentru a participa la o recepție, la Palatul Buckingham, care va fi oferită de regele Charles cu o zi înainte de înmormântarea acesteia.
Până în acest moment, președintele american Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron se numără printre cei mai importanți invitați care au confirmat că vor fi prezenți.
Un înalt oficial al Palatului Buckingham a declarat că şefii de stat și alți înalți demnitari străini vor fi rugați să se adune la Royal Hospital, situat în vestul Londrei, și sunt așteptați să se deplaseze în grupuri la Westminster Abbey.
Mai mulţi şefi de stat vor fi prezenţi la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor fi unul dintre cele mai mari evenimente din istoria Mării Britanii, în condițiile în care lideri mondiali, regi și regine și mulțimi uriașe din țară și din străinătate vor veni la Londra pentru acest eveniment.
Regele Charles și Camilla, regina consoartă, vor organiza duminică, 18 septembrie, o recepție la Palatul Buckingham, evenimentul oficial de stat înainte de funeralii.
De asemenea, demnitarii străini care vin în Marea Britanie vor fi invitați să viziteze locul de veci al reginei, în interiorul Westminster Hall din Parlament, înainte de funeralii.
În timp ce codul vestimentar pentru înmormântare este hotărât de Palatul Buckingham, diplomații britanici îi sfătuiesc pe participanții străini să poarte haine formale închise la culoare, deși se va putea purta și ținuta națională. Totodată, personalul militar în activitate va putea purta ținuta de ceremonie, cu sau fără săbii.
Lista şefilor de stat ce nu au primit invitaţie la funeralii
Menţionăm că termenul limită pentru acceptarea invitațiilor la funeralii expiră astăzi. Cu toate că Marea Britanie a trimis invitații șefilor de stat din aproape toate țările din lume, excepţie a făcut Siria, Venezuela, Afganistanul, Rusia, Belarus și Myanmar.
Precizăm că Siria și Venezuela nu au fost invitate deoarece Marea Britanie nu are în prezent relații diplomatice cu aceste state. Dar, conform surselor, Afganistanul nu a fost invitat din cauza situației politice actuale. Totodată, Rusia și Belarus nu sunt invitate să trimită nici un reprezentant din cauza invaziei din Ucraina.
În total, oficialii de la Ministerul de Externe au scris de mână aproximativ 1.000 de invitații pentru înmormântare și pentru recepția regelui, de duminică, 18 septembrie.
Termenul limită pentru acceptarea invitațiilor la funeralii expiră astăzi, 16 septembrie, după care oficialii vor finaliza planul de dispunere a locurilor.
De altfel, un grup de parlamentari britanici sancționați de China au criticat decizia de a invita guvernul chinez la funeralii. Se pare că aceștia au cerut ca reprezentanților Chinei să li se interzică accesul în Palatul Westminster, unde se află trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a, după ce parlamentul a votat anul trecut să califice drept genocid tratamentul aplicat comunității majoritar musulmane uigure din Xinjiang.
Vicepreședintele chinez Wang Qishan este așteptat să reprezinte China la funeraliile reginei Elisabeta, luni, 19 septembrie, a declarat joi, 15 septembrie, o sursă din cadrul Ministerului britanic de Externe.
Bineînţeles, din motive de securitate, Guvernul Marii Britanii nu va furniza o listă de invitați cu toți liderii străini care vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.