Mai multe locuri la buget pentru admiterea din vară la Universitatea Tehnică din Iași: cea mai mare creștere, de 30%, la locurile pentru românii de pretutindeni
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a primit de la Ministerul Educației mai multe locuri pentru admiterea din această vară, care va avea loc în perioada 3 – 21 iulie 2023. În total, oferta educațională a Politehnicii ieșene va fi de peste 8.500 de locuri la admitere, la toate cele trei cicluri de studii, jumătate dintre ele fiind bugetate, fără taxe pentru studenții care vor să devină ingineri sau arhitecți.
Cea mai mare creștere în numărul alocat pentru admitere la TUIASI se remarcă la categoria românilor de pretutindeni, unde Ministerul Educației a aprobat acordarea cu 30% mai multe locuri față de 2022, toate cu bursă. Decizia vine în urma interesului ridicat al tinerilor, în special din Republica Moldova, pentru a deveni studenți ai TUIASI pe aceste locuri, în fiecare an fiind o concurență crescută.
„În contextul creșterii semnificative a ofertei de locuri de muncă pentru absolvenții universității noastre și a interesului candidaților pentru domeniile de arhitectură și inginerie, anul acesta Ministerul Educației a alocat un număr de locuri bugetate la studiile de licență, masterat și doctorat mărit comparativ cu anul trecut. De asemenea, facultățile au propus creșterea numărului de locuri cu taxă, având în vedere că numărul candidaților, respectiv, al studenților străini din țări non-UE, a crescut de opt ori în ultimii cinci ani la ciclul de licență, și de trei ori la ciclul de master”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Mai multe locuri la buget pentru admiterea din vară la Universitatea Tehnică
Deși creșterea numărului de studenți din țări non-UE se înregistrează deja de cinci ani constant, numărul solicitărilor s-a mărit foarte mult în ultimii doi ani. În mod concret, față de anii anteriori, la licență au fost de cinci ori mai multe solicitări de înscriere venite din partea tinerilor din țări non-UE, iar la programele de master au fost de trei ori mai multe dosare depuse.
„Creșterea interesului pentru studiile tehnice este tendința pe care am anticipat-o de câțiva ani și care se corelează cu importanța recunoscută a specialiștilor în aceste domenii pentru dezvoltarea normală a României. Un prim efect major, având în vedere creșterea numărului de locuri alocate de Ministerul Educației, se va resimți în proiectul bugetului Politehnicii ieșene pentru anii următori”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Creșterea numărului de locuri de la TUIASI vine și în contextul nevoii constante de ingineri și arhitecți pentru dezvoltarea României. O nevoie resimțită din faptul că există foarte multe locuri de muncă bine plătite, ofertă aflată în expansiune în ultimii ani.
Tinerii care vor alege una dintre facultățile TUIASI pentru a deveni ingineri sau arhitecți se vor bucura și de faptul că TUIASI este membră a Consorțiului European INGENIUM, având porțile deschise către zeci de universități de top din Europa unde pot studia pentru câteva luni în cadrul programelor de schimburi universitare.
Aceștia se vor putea caza în Campusul „Tudor Vladimirescu” și să celebreze, alături de ceilalți 8.000 de tineri „vecini” în mini-orașul din inima Iașului, cele mai frumoase clipe de studenție. Doar luna trecută, în cadrul Zilelor Campusului „Tudor Vladimirescu”, a fost organizat cel mai mare festival studențesc din țară, care a inclus zeci de jocuri și activități pentru studenți, precum și un concert susținut de renumita formație Alternosfera.
Candidații vor avea posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă şi un singur dosar, la oricâte specializări doresc de la trei facultăți ale TUIASI, în ordinea preferințelor, urmând ca, în funcție de opțiune și de media de admitere, să fie declarați admiși la una dintre acestea. Dacă vor dori să se înscrie la mai multe sau chiar la toate facultățile, va fi achitată o taxă suplimentară de înscriere.
Înscrierea candidaților va avea loc în perioada 3 – 21 iulie 2023 pentru studiile de licență și 10 – 23 iulie 2023 pentru cele de la programele de masterat.
Admiterea se organizează online, prin intermediul platformei informatice a universității, care va deveni activă în perioada înscrierilor. Candidații au la dispoziție un manual de utilizare a platformei, pentru a se familiariza cu procedura, iar pentru cei care doresc să depună dosarele personal, vor exista puncte organizate de comisiile de admitere de la fiecare dintre cele 11 facultăți ale TUIASI.
Cele mai multe facultăți de la TUIASI au drept criteriu principal de admitere media generală obținută de elevi la examenul de Bacalaureat, cu trei excepții. Pentru Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), media de admitere va fi formată din 40% media de la examenul de bacalaureat și 60% nota la Matematică, Informatică sau Fizică din cadrul aceluiași examen de finalizare a studiilor.
Facultatea de Automatică și Calculatoare păstrează sistemul de admitere prin examen scris, care a rămas valabil inclusiv în perioada pandemiei, și care presupune un test grilă la matematică sau informatică. Media de admitere e formată din 80% media de la această examinare și 20% media generală la bacalaureat. Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” organizează un concurs de desen tehnic și desen liber pentru admitere. Nota de la această probă va reprezenta 70% din media de admitere, în timp ce diferența de 30% va fi reprezentată de media generală la bacalaureat.
Fiecare facultate are criterii speciale de admitere fără concurs, care favorizează în special elevii ce au obținut distincții la olimpiade și la alte competiții de profil. Acestea pot fi consultate la linkul următor. Dacă locurile nu vor fi ocupate integral în sesiunea din iulie 2023, va mai fi organizată o sesiune de toamnă de admitere în intervalul 4 – 15 septembrie.