Mai multe localități din Iași suferă din cauza secetei și în această perioadă. ApaVital Iași a prelungit programul de furnizare a apei dimineața și seara
Din cauza secetei, ApaVital Iași prelungește programul de furnizare a apei doar dimineața și seara. În mai multe localități din județ, operatorul de apă și canalizare continuă să furnizeze apă după program și în luna octombrie. Rezervoarele care asigură apa pentru locuitorii acestor zone se refac foarte greu din cauza secetei și a utilizării apei pentru activități agricole în lunile de vară
ApaVital Iași va furniza apă doar dimineața și seara în mai multe localități din județul Iași pe toată perioada lunii octombrie din cauza secetei, după ce restricțiile în furnizare s-au făcut și în lunile iulie-septembrie. Perioadele lungi de secetă și utilizarea apei pentru agricultură afectează rezervele de apă din mai multe zone ale județului Iași. În unele localități, programul de furnizare a apei a revenit la normal după ce perioada de activități agricole s-a încheiat. Pentru a reface capacitățile rezervoarelor la nivelul consumului, ApaVital Iași a stabilit reducerea timpului de furnizare a apei în mai multe localități din Iași.
„Pietrăria și Păun, odată cu răcirea vremii și renunțarea folosirii apei în alte scopuri decât cele menajere, au beneficiat încă din septembrie de apă non-stop. Același lucru s-a întâmplat și în celelalte localități care au avut probleme în perioada caniculară, cu excepția comunelor Belcești, Focuri, Cotnari, Ceplenița, Scobinți și Deleni, unde încă nu s-a corelat consumul cu capacitate de tratare și unde rămâne în continuare necesar programul de furnizare, pentru ca apa să ajungă la toți utilizatorii”, a precizat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al ApaVital Iași.
Programul stabilit de ApaVital Iași pentru furnizarea apei în comunele Coplenița, Scobinți, Cotnari, Deleni
Din cauza capacității de tratare limitată corelată cu consumul specific acestei perioade, în vederea refacerii rezervelor, ApaVital Iași va furniza apă potabilă în perioada 1 – 31 octombrie 2020 după program, zilnic, în intervalul orar estimat 07:00 – 12:00 și 18:00 – 21:00, către utilizatorii din localitățile: Ceplenița și Buhalnița (comuna Ceplenița), Scobinți, Fetești, Zagavia, Sticlăria și Bădeni (comuna Scobinți), Cotnari, Iosupeni, Hodora, Bahluiul, Horodiștea și Cîrjoaia (comuna Cotnari), Feredeni, Deleni, Slobozia, Maxut, Poiana (comuna Deleni). În aceeași perioadă, vor primi apă potabilă cu porția, în intervalele 07:00 – 13:00 și 17:00 – 22:00, locuitorii din comuna Belcești satele: Liteni, Satu Nou, Ulmi, Munteni și din comuna Focuri.
Seceta a afectat numeroase comune din județul Iași
Pe perioada verii, aproape 20 de comune din județul Iași au fost afectate de secetă, iar consumul mare de apă pentru activitățile agricole epuizau cu rapiditate rezervoarele de înmagazinare ApaVital. Pentru refacerea acestora a fost necesar ca în ultimele trei luni programul de furnizare a apei să fie doar dimineața și seara.
„Sistemele de alimentare cu apă sunt proiectate ținând cont de numărul de persoane deservite la momentul înființării și de consumul normat, exclusiv uman și menajer, nu și de cel pentru irigații, grădinărit sau alte folosințe. La nivelul României există o secetă pedologică prelungită, care se manifestă de mai mulți ani, care are ca rezultat scăderea debitelor pânzei freatice și reducerea debitelor râurilor. Acești doi factori duc la o creștere a consumurilor de 3-4 ori și la o reducere a volumelor de apă captată ce se introduce în sistemele de apă”, a mai explicat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al ApaVital Iași.
Aplicația online care arată calitatea apei de la robinetele din mai multe zone din municipiul Iași
De altfel, calitatea apei de la robinet poate fi verificată la Iași în timp real după ce ApaVital a pus la dispoziție o aplicație online prin intermediul căreia ieșenii pot urmări valorile de duritate a apei. Aceasta este o hartă digitală care împarte Municipiul Iași în 25 de sectoare și pentru fiecare se poate accesa un extras din buletinul de analiză care cuprinde 10 parametri fizico-chimici. Mai precis, ieșenii pot afla date despre: duritatea totală dată de sărurile de calciu și magneziu, turbiditate, nitriți, clor rezidual și temperaturi.
Calitatea apei de la robinet depinde de mai mulți factori, precum calitatea apei de la sursă, calitatea regimului de transport până în oraș, calitatea rețelelor de distribuție, dar și de calitatea rețelelor interioare din clădiri. Dacă până la contorul de branșament este responsabil operatorul ApaVital, de rețelele interioare responsabili sunt proprietarii, iar în mod normal orice rețea trebuie schimbată o dată la cel puțin 50 de ani, acest aspect fiind unul foarte important.