Mai multe comune din județul Iași vor face cunoștință cu tainele artei urbane! Asociația „Artipic” desfășoară cea de-a doua ediție a proiectului „Caravana de Artă Urbană”

de: Andreea Pădurescu
02:00, 02 apr. 2021

Cea de-a doua ediție a proiectului „Caravana de Artă Urbană”, implementat de Asociația „Artipic”, se va desfășura în perioada iulie 2021 – februarie 2023. Zece comune din județul Iași au fost receptive la propunerea asociației, dintre care 8 sunt din Zona Metropolitană Iași

În perioada iulie 2021 – februarie 2023, Asociația Artipic Iași va desfășura un proiect de promovare a artei urbane. Proiectul „Caravana de Artă Urbană” se află la cea de-a două ediție și se va desfășura în comunele Bârnova, Ciortești, Dobrovăț, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Scânteia, Tomești și Valea Lupului.

„«Caravana de Artă Urbană» este o direcție de acțiune a Asociației «Artipic» ce vizează realizarea de proiecte, activități și evenimente în alte localități. Pentru Iași avem proiectul «RegenerARTe Urbană». Prin caravană facilităm accesul la cultură a comunităților defavorizate din acest punct de vedere, fie comunități din mediul rural, mediul urban mic sau chiar cartiere din mediul urban mare. În anul 2020 am inițiat ediția-pilot a proiectului, care a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și s-a desfășurat în comunele: Aroneanu, Victoria, Țigănași și Plugari. La ediția-pilot am organizat diverse activități, care se vor regăsi și în acest an, dar cu respectarea regulilor. Anul acesta ne-am propus să dezvoltăm proiectul atât din perspectiva numărului de comunități vizate, cât și din perspectiva activităților propuse în cadrul proiectului la care lucrăm acum”, a declarat Ana Octavia Preotu, președintele Asociației „Artipic”.

Se așteaptă finanțarea proiectului

Asociația Artipic așteaptă răspunsul din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în legătură cu finațarea proiectului „Caravana de Artă Urbană”. Membrii asociației consideră că o parte din oamenii politici nu au fost de acord cu propunerea lor, deoarece pentru aceștia street art-ul nu semnifică nimic, decât „mâzgâleală pe pereți”.

„Unii politicieni nu consideră atât de relevant domeniul cultural – artistic, întrucât nu rămân rezultate vizibile, concrete și măsurabile, cum ar fi spre exemplu: drumurile, clădirile construite sau modernizate, rezultate care cresc capitalul electoral. Proiectul de anul acesta dorim să îl depunem spre finanțare la Administrația Fondului Cultural Național, la categoria programe multianuale. Așteptăm finanțarea proiectului, cel mai probabil vom afla în luna iunie. În momentul actual, finanțatorul, precum și restul instituțiilor publice din țară nu au încă bugetul aprobat, prin urmare, nu au stabilit deadline-ul de depunere a proiectelor sau programelor culturale.

Celelalte 23 de primării contactate, din cele 33, nu aș spune neapărat că au refuzat, doar de la Țuțora avem răspuns negativ, mi s-a transmis că primarul nu este interesat. O altă cauză ar putea fi faptul că partenerii trebuie să asigure o parte din co-finanțarea proiectului, respectiv 6.670 lei, întrucât noi nu ne permitem să asigurăm 25 la sută din totalul valorii proiectului, având în vedere că mergem pe suma maximă ce poate fi accesată pentru programe multianuale, 200.000 lei”, a precizat Ana Octavia Preotu, președintele Asociației „Artipic”.

Contactat telefonic, Cristinel Albu, primarul comunei Țuțora, a precizat că nu a refuzat colaborarea, ci nu a transmis un răspuns final.

Activitățile propuse pentru ediția 2021

În cadrul Asociației „Artipic” sunt 30 de membri asociați și voluntari. Vârstele acestora sunt cuprinse între 20 – 35 de ani. Asociația realizează schimbări în societate prin intermediul artei și implicării civice și a primit personalitate juridică pe 13 august 2019, iar procesul de înființare a fost unul lung și complicat.

„Activitățile propuse pentru anul acesta sunt: atelier de implicare civică, atelier de street art și graffiti, atelier de realizat și editat fotografii cu telefonul, atelier de street dance, ateliere de jonglerii, proiecții de filme, spectacol de jonglerii cu foc, spectacol video mapping, expoziție, fotografii din cadrul activităților, precum și fotografii realizate de participanții la ateliere și lucrări pe pânză realizate de participanții la atelierul de artă stradală, spectacol de tip talent show, în care membrii comunității susțin momente artistice sau sportive și nu numai, spectacol de improviație muzicală, încurajăm membrii comunității să se alăture artiștilor și să improvizeze alături de ei, eveniment de diseminare – proiecție aftermovie, pentru că încurajăm partenerii să desfășoare și alte activități, consultări, spectacole”, a spus președintele asociației.