MAI anunță schimbări radicale la admiterea în şcolile de poliție! Noi reguli pentru admitere

de: BZI.ro
11:01, 25 ian. 2022

MAI anunță faptul că în 2022 vor fi schimbări radicale în procesul de admitere în şcolile de poliție. Candidații vor fi evaluați în timpul unor jocuri de rol în fața unei comisii de psihologi.

Decizia vine în contextul în care în ultima perioadă au fost semnalate tot mai multe incidente în care au fost implicați agenți de poliție. Aceștia au avut intervenții ratate, mai ales în cazul tinerilor oameni ai legii.

MAI anunță schimbări radicale la admiterea în şcolile de poliție

Din cauza evenimentelor în care au fost implicați diverși agenți de poliție, MAI a anunțat o admitere, în şcolile de poliție, mai grea. Aceștia vor face schimbări radicale iar una dintre acestea stă în faptul că viitorii candidați vor fi evaluați în timpul unor jocuri de rol, în fața unei comisii de psihologi.

Începând cu luna aprilie a 2022 la examenele programate vor participa doar candidații care pot să dovedească că aplică legile conform meseriei pe care urmează să o aibă. O altă schimbare este cea în care candidații vor avea jocuri de rol.

Acest nou examen presupune testarea aptitudinii viitorului polițist de a interacționa cu cetățenii, capacitatea acestuia de a vorbi în public și capacitatea de a lua decizii corecte și legale într-un timp scurt. La Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, cea mai mare unitate de învăţământ cu acest profil, în prima sesiune vor fi scoase la concurs 1340 de locuri.

Pentru a deveni elevi ai şcolilor de poliţie, candidaţii trebuie să cunoască noţiuni din Constituţia României, din legislaţia specifică MAI, din instituţii ale statului, dar trebuie să cunoască şi elemente de logică.

Tinerii poliţişti au fost implicați în mai multe scandaluri în ultima perioadă

Schimbările vin în contextul amintit mai sus, acela că tinerii poliţişti au fost implicaţi în mai multe scandaluri în ultima perioadă. Vorbim despre faptul că aceștia nu au reacționat conform fișei postului în diverse cazuri. Poate cel mai cunoscut caz în care a fost implicat un tânăr agent este cel în care un activist din Buzău a fost bătut chiar de față cu oamenii legii, aceștia fiind neputincioși în a-l apăra.

O altă schimbare, de data aceasta din punct de vedere rutier, este implementarea conducerii preventive. Legea a fost semnată deja de Klaus Iohannis și propune ca toți agenții de poliție să aibă parte de cursuri de condus preventiv:

„Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto în domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto în domeniul conducerii auto defensive, precum şi procedura de examinare şi formare în domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii. (…) Evidenţa conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive se ţine de către Poliţia Rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care evaluează anual eficienţa acestor cursuri raportat la gradul de implicare al absolvenţilor în accidente de circulaţie. Procedura de ţinere a evidenţei şi de evaluare a eficienţei se stabilesc prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne. (…) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministrul Afacerilor Interne emite ordinul”, prevede legea, conform digi24.ro.

Legea este binevenită mai ales în contextul în care un polițist a acroșat mortal o tânără și a rănit-o pe a doua. Acesta deținea doar permis de Marea Britanie.