Mafia ISC – Primăria Iași! Abuzurile din instituție pot continua, nimeni nu-i deranjează. Dezvoltatorii imobiliari sunt blocați sistematic – FOTO

de: Ciprian BOARU
02:00, 26 mai 2023

Inspectoratul de Stat în Construcții are rolul de a verifica de ce nu sunt respectate termenele de emitere a avizelor, certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire de către Primăria Iași. Deși problemele în piața imobiliară sunt evidente, în urma controalelor nu s-au aplicat amenzi. Abuzurile primăriei pot continua, nu are cine să-i sancționeze. Reclamanții sunt sfătuiți să apeleze la instanțe ca să nu mai deranjeze instituțiile de control

Instituția ce ar putea să oprească abuzurile din Primăria Iași, din domeniul Urbanismului, face figurație când se impun controale. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Iași are printre atribuții verificarea stadiului de avizare a proiectelor imobiliare, sarcină ce aparține municipalității. Mai precis, dacă avizele, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire sunt eliberate în termenul prevăzut de lege.

„Exercită controlul de stat la organele de specialitate ale administrației publice locale, cu privire la emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare, la organizarea și exercitarea activității de control al disciplinei în construcții, în conformitate cu prevederile legale și reglementările tehnice în vigoare”, se arată în Legea 707/2001, privind înființarea ISC.

Sunt sute de cazuri în care avizele nu sunt eliberate, de multe ori fără nicio explicație, fie că este vorba despre o banală locuință individuală sau despre un bloc de locuințe colective. Deși certificatul de urbanism trebuie emis în termen de cel mult 15 zile, iar autorizația în termen de cel mult 30 de zile, beneficiarii sunt nevoiți să aștepte cu lunile, uneori cu anii. Direct răspunzători de acest blocaj sunt primarul Mihai Chirica, Alexandru Mustiață, arhitect-șef, precum și Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local.

ISC consideră că treaba merge brici la Primăria Iași

BZI a cerut de la ISC situația controalelor efectuate la Primăria Iași, legate de nerespectarea termenelor de avizare. În 2022, 25 de reclamații au vizat nerespectarea termenului de emitere a avizelor, certificatelor de urbanism și autorizațiilor, în timp ce în primul trimestru al anului 2023 au fost verificate 17 petiții. Reclamațiile făceau referire strict la abuzurile Primăriei Iași. Deși situația este diferită în realitate, iar beneficiarii proiectelor imobiliare se plâng de amânările primăriei, ISC transmite nonșalant că activitatea decurge normal în Palatul Roznovanu.

„În urma activităților de control nu au fost constatate abateri semnificative în ceea ce privește termenul de emitere a actelor administrative verificate”, au precizat reprezentanții ISC.

În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și cazul Petronelei Susan, fostă angajată la compartimentul Urbanism din Primăria Iași, care a fost prinsă în flagrant la Primăria Rediu când a luat șpagă pentru eliberarea unui document.

Nu s-au aplicat amenzi

Deși problemele sunt flagrante, ISC nu a aplicat amenzi. Ba mai mult, susține că a avut o corespondență cu Primăria Iași, prin care a cerut clarificări privind neemiterea avizelor. Edilii au răspuns că documentațiile proiectelor nu erau complete, iar inspectorii de la ISC i-au crezut pe cuvânt.

„Pentru fiecare dintre petițiile sus-menționate au fost solicitate informații Primăriei Municipiului Iași, în vederea clarificării contextului în care s-a produs neemiterea actului administrativ solicitat în termenul prevăzut legal. Din clarificările primite de la autoritatea locală a rezultat faptul că, majoritar, situațiile de neemitere a actului administrativ solicitat au avut drept cauză existența unui dosar depus incomplet, fiind prezentată și lista solicitărilor de completare necesare. În această situație nu s-au aplicat amenzi”, mai spun reprezentanții ISC.

Mai mult, beneficiarii afectați de nerespectarea termenelor sunt sfătuiți de ISC să apeleze la instanțe ca să nu mai deranjeze instituția de control. Deși întârzieri sunt identificate și la alte instituții care fac parte din procesul de autorizare, cum ar fi cazul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ISC a mai precizat că în ultimii doi ani nu s-au sinchisit să efectueze controale.

Liberalii nu-și scot ochii

La conducerea ISC Iași se află Adrian Georgel Morariu, numit pe filiera PNL în decembrie 2020. De câteva luni nu mai ocupă funcția de inspector șef, dar, în realitate, el este cel care conduce inspectoratul. În contextul în care și primarul Mihai Chirica este susținut de PNL, este greu de crezut că cei doi se vor călca pe bătături.

Astfel, mafia ISC – Primăria Iași nu va fi deranjată prea curând.