Macron întinde ramura de măslin catre est-europeni: „Uneori am ratat ocaziile de asculta”

de: Pruna Gabriela
22:20, 31 mai 2023

Președintele Emmanuel Macron a încercat să repare lucrurile cu est-europenii la o conferință din Slovacia, spunând unui public în mare parte din regiune că dorește o relație mai colaborativă cu statele ex-sovietice.

„Nu v-am ascultat suficient și apelurile voastre pentru ca istoria și amintirile voastre dureroase să fie recunoscute”, a spus el unei audiențe la forumul de securitate GLOBSEC din capitala Slovaciei.

„Unii au spus că am ratat ocaziile de a rămâne tăcut; Eu spun că uneori am ratat ocaziile de asculta. Acel timp s-a terminat”, a spus el, referindu-se la o lovitură a fostului președinte francez Jacques Chirac în 2003, care i-a jignit pe est-europeni, potrivit POLITICO.

„Nu cred că există o Europă de Vest și una de Est, o Europă veche și una nouă; există o singură Europă… cu voința de a construi unitatea”, a spus el.

Președintele francez spune că a încercat să se implice mai mult

Președintele francez a mai spus că, deși Franța a fost criticată ca fiind „arogantă”, „departe” și „neinteresată” de regiune, el a încercat să se implice mai mult. Comentariile sale au părut să atingă o coardă în rândul delegaților, care l-au aplaudat din toată inima în timpul cuvântului de deschidere.

Discursul reprezintă o schimbare de ton pentru președintele francez, care anterior s-a distanțat de o abordare mai dură împotriva Rusiei adoptată de statele ex-sovietice.

Macron a fost criticat de liderii est-europeni pentru că a continuat dialogul cu Rusia

Și în est, puțină dragoste este pierdută pentru președintele francez. De la începutul războiului, Macron a fost criticat de liderii est-europeni pentru că a continuat dialogul cu Rusia și a avut ore de convorbiri cu Vladimir Putin.

Anterior, declarațiile lui Macron că Rusia nu trebuie umilită sau că ar trebui să i se acorde garanții de securitate au contribuit la percepția că are o atitudine ambiguă față de agresiunea Rusiei.

Președintele francez și-a exprimat angajamentul de a sprijini Ucraina

Dar la Bratislava, președintele francez și-a exprimat angajamentul de a sprijini Ucraina „pe termen lung”.

„Trebuie să ajutăm Ucraina să conducă o contraofensivă eficientă. Ceea ce este în joc este pacea durabilă. Trebuie să fim clari: o încetare a focului nu este suficientă, vom recrea un conflict înghețat care va fi un alt război pentru mâine”, a spus el.

La GLOBSEC, Macron a cerut, de asemenea, garanții de securitate „puternice și tangibile” pentru Ucraina înainte de un summit-cheie al NATO de la Vilnius, în iulie.

„Dacă vrem o pace durabilă și vrem să fim credibili față de Ucraina, trebuie să o includem într-o arhitectură a securității”, a spus el delegaților la forum.

Comentariile lui Macron ar putea fi citite ca un gest către mulți est-europeni care cred că aliații Ucrainei ar trebui să trimită semnale pozitive cu privire la candidatura sa de aderare la NATO.

La Bratislava, deși Macron a spus că este puțin probabil să existe un consens cu privire la calitatea de membru deplin al Ucrainei, el a dat o idee despre opțiunea pe care ar putea să o susțină pentru Ucraina.

„Trebuie să construim ceva între garanțiile de securitate în stil israelian și statutul de membru cu drepturi depline”, a spus el.