Măcar într-o zi și-ar dori ca oamenii să cumpere lapte de la ea și nu de la dozatorul de alături. Ieșenii nu mai răsplătesc munca țăranilor: „Mă doare că multă lume trece pe lângă laptele meu și merge să-și ia de la aparat” – FOTO
După ce tehnologia a pătruns în toate domeniile, mai mulți producători locali s-au trezit că nu mai pot face față concurenței. Același lucru s-a întâmplat și în povestea Mihaelei Zănoagă, care de zece ani vinde lapte în cartierul Dacia. În locul în care și-a petrecut un deceniu din viață s-a amplasat un dozator ce o lasă fără clienți
Dozatoarele amplasate în Iași au devenit atractive pentru clienții care vor să achiziționeze lapte direct de la sursă. Acest lucru nu este privit cu ochi buni de micii fermieri. Pentru aceștia roboțelul ce livrează lapte este un pericol care îi lasă fără clienți. Pentru majoritatea dintre ei laptele vândut în piață este singura sursă prin care reușesc să trăiască de pe o lună pe alta. Întrebarea care stă pe buzele lor este de ce lumea preferă dozatoarele în locul laptelui de la vacile din gospodărie.
Producătorii locali nu reușesc să facă față concurenței dozatoarelor de lapte
Mihaela Zănoagă este ieșeanca în vârstă de 45 de ani care de zece ani vine în cartierul Dacia pentru a vinde cele 5 sticle de lapte, fiecare având câte doi litri. În urmă cu câțiva ani, doza de lapte era mai mare, astfel că venea cu câte 16 sticle pe care le vindea imediat. Acum, situația ei nu mai este atât de bună, pentru că în locul în care își vinde produsele de trei ani este amplasat un dozator de lapte ce reprezintă o adevărată concurență.
„De zece ani vin aici, dacă nu sunt eu, este soțul meu. Am clienți care mă cunosc și care întreabă de mine, dacă nu vin. Cu vreo trei ani în urmă veneam cu câte 16 sticle, până la amiază erau vândute toate, acum mă chinui să vând cele cinci sticle de lapte cu care vin. Este păcat pentru că e lapte muncit de mine, am trei vaci acasă și mă doare când văd că multă lume trece pe lângă laptele meu și merge să-și ia de la aparat. Măcar eu pot să le spun sigur că este lapte bun și proaspăt, pentru că doar eu știu cât am muncit pentru el”, declară Mihaela Zănoagă.
Reporterii BZI au surprins o femeie care a trecut pe lângă laptele Mihaelei fără ca măcar să o observe și s-a dus direct spre dozator de unde a achiziționat 2 litri de lapte, în valoare de 10 lei, același preț pe care îl percepe și micul fermier.
Luptă pentru a-și recupera locul
Femeia este din comuna Miroslava și vine zilnic cu căruța până în cartierul Dacia, în alte zile vine pe jos împreună cu băiatul său care suferă de autism, dar care se implică în totalitate în vânzarea laptelui. Când nu vinde lapte, muncește pământul cu care reușește să supraviețuiască. Concurența dintre produsele ei și cele ale dozatorului de lapte este una mare, care o face pe femeie să-și piardă speranța.
„Sunt din Miroslava și vin zilnic aici. De multe ori fac naveta cu căruța, dar în alte zile, când este nevoie de căruță pe câmp, vin pe jos. Nu este atât de departe, vin direct pe câmp și am ajuns”, destăinuie ieșeanca.
Femeia afirmă faptul că nu vrea să se mute de lângă dozatorul de lapte, pentru că ea a fost prima acolo și este locul în care și-a petrecut un deceniu din viață. Mai mult decât atât, are clienți fideli pe care nu vrea să-i încurce, din acest motiv încearcă din răsputeri să lupte împotriva concurenței cu sticle frumos ambalate, cu pungi curate și cu un zâmbet cald. Pe lângă lapte, ieșeanca mai vinde hrean și alte verdețuri din producția proprie.