Mă mănâncă picioarele de la genunchi în jos: Ce boli grave pot ascunde aceste simptome
Mâncărimile de picioare nu sunt doar deranjante, ci pot fi mai mult mai grave, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome sau dacă devin cronice. Tocmai de aceea, persoanele care spun că „mă mănâncă picioarele de la genunchi în jos“ vor să știe dacă suferă de vreo boală gravă și ce tratamente există pentru aceste mâncărimi.
Mâncărimile picioarelor pot fi simptome ale mai multor boli. Dacă pruritul ocazional nu trebuie să dea prea mari motive de îngrijorare, dacă nu apare nicio ameliorare sau intensitatea crește, poate fi vorba despre niște boli grave.
Mă mănâncă picioarele de la genunchi în jos: Principalele cauze
Cauzele mâncărimilor picioarelor de la genunchi în jos pot fi anumite boli grave.
Una dintre aceste afecțiuni este neuropatia periferică. Aceasta presupune niște leziuni ale sistemului nervos periferic, ce se pot extinde la nivelul întregului corp. Leziunile pot produce mâncărimi, amorțeală sau durere.
Uscăciunea tegumentelor poate fi o altă cauză a apariției mâncărimilor picioarelor de la genunchi în jos. Astfel, pielea uscată poate provoca uneori mâncărime, dar aplicarea unor creme sau loțiuni poate ameliora senzația de mâncărime.
Psoriazisul este o altă afecțiune a pielii ce poate să producă mâncărime a pielii de la genunchi în jos, În plus, acesta poate produce înroșirea pielii și chiar poate da senzația de durere. Boala apare când sistemul imunitar al unei persoane începe să atace celulele sănătoase ale pielii. Tratamentul constă în creme și loțiuni pe baza de acid salicilic, corticosteroizi, gudron sau chiar combinații ale acestor substanțe.
Eczema atopică sau dermatita atopică poate și ea produce mâncărime. Boala constă în uscăciunea exagerată a pielii și prurit intens. Această afecțiune se produce în special în tălpi și în zonele laterale ale picioarelor.
Alte afecțiuni care pot produce mâncărimi ale picioarelor de la genunchi în jos
Scabia este o altă boală care poate produce mâncărime, Aceasta se dezvoltă atunci când paraziții pătrund în tegument și își depun ouăle, producând astfel erupții cutanate și prurit intens.
Infecția este foarte contagioasă și se transmite cu ușurință prin contactul direct cu pielea afectată.
Diabetul zaharat este o boală cronică ce poate duce la neuropatie diabetică, dând astfel senzații de mâncărime, amorțeală și furnicături. Diabetul poate afecta și circulația, având drept consecință și pruritul.
Anumite arsuri, chiar dacă s-au vindecat, pot avea drept simptom anumite mâncărimi de durată.
Alergiile cutanate pot produce și ele mâncărime. Acestea pot rezulta din afecțiune specifice ale pielii, precum eczemele sau psoriazisul sau din contactul cu o anumita substanță, cum ar fi latexul sau polenul.
Administrarea de antihistaminice poate ajuta la gestionarea simptomelor unei reacții alergice. Deseori, antihistaminicele se utilizează sub formă de pastile sau creme.