Mă dor picioarele, ce să fac? Iată cele mai eficiente tehnici de ameliorare a durerii de picioare
Spui adesea „mă dor picioarele” și nu știi ce să faci? Ei bine, în acest articol, îți vom prezenta cele mai simple și eficiente tehnici de ameliorare a durerii de picioare. Pot fi făcute acasă și nu implică ajutorul medicului. Însă, dacă durerile persistă sau sunt severe, este neecsar să consulți un specialist.
Durerea de picioare, de la șold și până la călcâi, este una fie constantă, fie intermitentă. Aceasta poate apărea subit sau se poate instala treptat. Poate afecta întregul picior sau o anumită zonă, cum ar fi tibia (fluierul piciorului) sau genunchiul. De asemenea, poate fi o durere înțepătoare, ca un junghi, ascuțită, surdă, continuă, estremă sau se poate manifesta printr-o senzație de furnicătură. Oricum ar fi, durerea de picioare nu este plăcută și toată lumea își dorește să scape de ea. De aceea, în rândurile care urmează, veți găsi câteva tehnici extraordinare, care vă vor scăpa de dureri.
Mă dor picioarele, ce să fac? Tehnici simple de ameliorare a durerii de picioare
Dacă durerea de picioare apare din cauza crampelor musculare sau a unui traumatism minor, aceasta poate fi tratată acasă. Mai mult, dacă durerea este rezulatul unor picioare obosite, puteți încerca următoarele: picioarele trebuie menajate și lăsate să se odinească pe mai multe perne, cât mai sus posibil; luați un calmant, care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul – vă ajută să calmați disconfortul, pe măsură ce picioarele se vindecă; purtați fie ciorapi compresivi, fie medicinali, care oferă susținere piciorului.
Pe lângă sfaturile prezente mai sus, v-am pregătit și următoarele tehnici: masaj sau automasaj la picioare, odihnă, comprese reci, exerciții fizice ușoare, hidratare.
Masajul și automasajul picioarelor
Dacă nu vă este contraindicat, puteți apela atât la masajul, cât și la automasajul picioarelor. Înainte de toate, faceți o baie caldă și întindeți-vă ușor mușchii picioarelor. Dacă durerea a apărut în partea de jos a piciorului, luați o cremă sau un gel hidratant și masați ușor acea parte. În cazul în care nu știți cum se realizează un masaj corect, apelați la ajutorul unui fizioterapeut sau a unui kinetoterapeut.
Odihna
Ori de câte ori este posibil, odihniți-vă picioarele. Puteți ridica și sprijini picioarele pe mai multe perne sau pe marginea patului. În acest fel, sângele va circula cu ușurință de la picioare către inimă și va ajuta zona dureroasă să se vindece.
Compresele reci
Compresele reci, cu gheață, sunt un real ajutor atunci când vă dor picioarele. Puneți gheață într-un prosop curat și aplicați-o pe picioare. Stați cu această compresă timp de 15 minute și repetați procesul în ziua următoare, până când durerea a dispărut. Aveți grijă să nu aplicați gheața direct pe piele, deoarece v-ați putea alege cu arsuri.
Exercițiile fizice ușoare
Dacă durerea resimțită la nivelul picioarelor este una ușoară, încercați să vă îndreptați degetele mari, ca și când ați sta pe vârfuri. Dacă simțiți durere în partea superioară a piciorului, încercați un alt exercițiu: aplecați-vă și atingeți-vă degetele mari de la picioare. Exercițiul poate fi efectuat lent, stând pe podea sau în picioare. Mențineți poziția timp de 5-10 secunde. Dacă durerea se agravează, renunțați la acest exercițiu.
Hidratarea
Hidratarea este extrem de importantă, mai ales pentru ameliorarea durerii, deoarece mușchii conțin o cantitate mare de apă. De aceea, este bine să consumați cel puțin doi litri de apă pe zi.