„M-am vindecat de prostatita cronică”. Este posibil?

de: BZI.ro
10:07, 03 feb. 2022

Prostatita cronică este o maladie destul de cunoscută în rândul bărbaților. Se poate spune că m-am vindecat de prostatita cronică?

Pentru a putea vorbi despre posibilitățile de vindecare a prostatitei, trebuie mai întâi să avem o viziune clară a ceea ce înseamnă această afecțiune și cum aceasta se poate croniciza. Prostatita reprezintă o inflamare a glandei prostate, acel mic organ cu rol în sistemul reproducător ce se află sub vezica urinară la bărbați.

Prostatita cauzează în cele mai multe dintre cazuri o dificultate în urinare, ce adesea este însoțită de durere. Cazurile diferă de la bărbat la bărbat, iar acestea pot prezenta dureri la nivelul zonei pelvine și genitale. Afecțiunea poate afecta orice bărbat indiferent de vârstă, dar statisticile au arătat că majoritatea cazurilor se înregistrează la persoane de 50 de ani sau mai tinere.

Durerile pot deveni insuportabile în timp

Cauza acestei stări patologice nu este clar definită de către experți, iar cazurile în care aceasta este determinată de către infecția cu o anumită bacterie, se tratează fără complicații utilizând medicamente de tipul antibioticelor. Situațiile au arătat că această maladie se poate instaura atât brusc, cât și treptat. Fapt la care trebuie adăugat faptul că unele pot fi temporare ce dispar după câteva luni, în timp ce altele sunt recurente și poartă numele de prostatită cronică.

Cum se simte prostatita cronica. Simptome

După cum a fost menționat mai sus, prostatita are simptome ce variază de la un bărbat la altul și nu poate fi bătut în cuie modul în care aceasta acționează. Totuși, sunt niște simptome ce îi sunt caracteristice și pot fi identificate. În timpul urinării poate apărea o durere destul de puternică ce este descrisă de unele persoane ca fiind similară unei senzații de arsură, usturime.

Urinările sunt frecvente și se prezintă cu o dificultate în a urina. Ceea ce trebuie de înțeles din acest simptom este că glanda prostată este atât de mare în volum încât micșorează volumul vezicii urinare. Ceea ce va crea o nevoie de a merge la toaletă, chiar dacă nu este suficientă urină în vezică. Iar din cauza faptului că uretra trece prin glanda prostată, iar aceasta este inflamată, urinarea va fi una sacadată. Afecțiunea poate fi confundată cu alte afecțiuni, precum adenomul de prostată, dar prostatita se referă la inflamarea prostatei, în timp ce adenomul este o hiperplazie.

Cauzele pentru care prostata se poate inflama sunt multiple

În ciuda faptului că în vezică este o cantitate redusă de lichid, nevoia de a urina este una foarte puternică, uneori chiar incontrolabilă. Astfel, la toaletă se poate observa ca fiind tulbure, sau chiar cu sânge (simptom în urma căruia trebuie neapărat de făcut o vizită la medic).

Durerea se poate prezenta atât la nivelul zonei perineale, cât și tot ce ține de penis sau testicule. Chiar și ejacularea devine una dureroasă. De menționat este și faptul că în cazul unei prostatite cu cauză bacteriană, pot apărea simptome similare cu cele ale gripei. Motiv pentru care dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, se recomandă o vizită la medic, căci nu este ceva normal.

Cum apare maladia. Principale cauze ale dezvoltării

Prostatita acută este declanșată de către colonizarea bacteriilor. Această infecție poate surveni atunci când o bacterie ce a ajuns in urină (deși în condiții normale, urina este o soluție sterilizată) va lua contact cu prostata. Dacă bacteria nu poate fi scoasă, această prostatita va deveni una recurentă, sau cum mai este cunoscută, cronică.

De asemenea, pentru prostatitele ce nu sunt induse de către bacterii. O principală cauză pe care au identificat-o oamenii de știință este dată de traume fizice ce au avut loc în aria pelvină, cât și de intervenții chirurgicale anterioare.

Este posibil să spui „m-am vindecat de prostatita cronică”?

Prostatita pentru a fi tratată are nevoie mai întâi de un diagnostic precis indicat de către un medic stabilit, întrucât este nevoie de a percepe motivul inflamării prostatei. Tratamentele variază și în funcție de cât este de mărită. Putem vorbi despre o vindecare cu antibiotice în cazul în care prostatita are etiologie bacteriană. Iar în funcție de bacteria despre care este vorba, medicul vă va oferi o prescripție potrivită. Perioada poate ajunge undeva la 6 săptămâni, iar în cazul celor cronice chiar mai mult.

În rândul bărbaților este o afecțiune întâlnită

Pentru a diminua durerea din cadrul urinărilor, se pot administra alfa-blocante. Acestea au rolul de reduce inflamația prostatei și a scădea considerabil durerea din timpul urinării. Deci alfa-blocantele au rolul de a face viața mai confortabilă. Tot în acest scop, se pot folosi și medicamente antiinflamatorii de tip non steroide.

Cuvântul medicinei naturiste

Acestea sunt soluțiile pe care medicina de ultimă oră le poate oferi, motiv pentru care în anumite cazuri propoziția „m-am vindecat de prostatita cronică” este una la care se ajunge cu greu. Medicii recomandă o modificare a stilului de viață, precum mersul mai frecvent la saună, evitarea mersului cu bicicleta sau a perioadelor petrecute mult pe scaun, cât și a substanțelor ce ar putea irita vezica (mâncare picantă, cafea, alcool).

Cu cât este depistată mai repede cu atât tratamentele pot să își facă treaba mai bine

Dacă lumea medicamentelor nu poate oferi ceva satisfăcător, cea a plantelor încearcă să își facă loc. Savanții din domeniu au făcut mai multe experimente pe oameni ce au fost diagnosticați cu prostatită cronică nebacteriană și au observat că în ceaiul verde, cât și în ceaiul de sunătoare (bogat în flavonoide, precum quercetina) există substanțe ce ajută la ameliorarea condiției. Doctorii nu înțeleg în mod exact cum și ce se întâmplă, dar îmbunătățirea se observă.

De altfel, viața stresantă poate duce la dezvoltarea altor maladii de natură psihică sau emotională, depresie și anxietatea sunt frecvente în rândul pacienților.Se recomandă a nu se combina ceaiurile cu tratamentul prescris de medic, fără acordul său. Există o serie de substanțe active ce pot reacționa cu medicația, iar drept urmare efectul se poate anula, sau chiar mai rău, agrava. Fiți sinceri cu medicul dumneavoastră, iar împreună se pot găsi soluții.