Luptă pentru intrarea României în Schengen. Petru Movilă: „Românii nu merită o asemenea jignire din partea Austriei”
În data de 8 decembrie 2022, România a fost umilită. Din nou. Pe nedrept şi nemeritat. Consiliul Uniunii Europene a votat pentru ca spațiul Schengen să rămână în continuare închis pentru România și Bulgaria
Din cauza unui singur stat, Austria, care a ales să ignore voința instituțiilor europene și a celorlalte state membre. Refuzul Austriei este un gest antieuropean, influențat strict de o retorică populistă internă.
O nouă luptă marca PMP pentru intrarea României în spațiul Schengen
Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului, trage un semnal de alarmă în legătură cu votul Austriei împotriva intrării în spațiul Schengen a României.
„Românii nu merită o asemenea jignire din partea Austriei. Atitudinea austriecilor a fost una incorectă, lipsită de argumente, total imorală. Ieșenii și românii de pretutindeni trebuie să înțeleagă faptul că Austria a transformat votul într-un joc politic de cea mai joasă speță! România îndeplinește, de 11 ani, toate criteriile de aderare la spațiul Schengen. Acest demers a fost, în fapt, o insultă a Austriei adusă fiecărui cetățean român. România are susținerea tuturor statelor membre.
Vom lupta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru dreptate. Astfel, fac un apel la adresa tuturor ieșenilor, a românilor să nu stea deoparte, să știe că avem dreptul să fim liberi în Europa. În acest sens, PMP va depune o petiție la Comisia de Petiții a Parlamentului European, prin care vom solicita Parlamentului să intervină în acțiunea care a fost deja declanșată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene https://romaniainschengen.ro/#formular”, a transmis Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului.
Recent, Partidul Mişcarea Populară (PMP) a lansat campania de strângere de semnături pentru petiţia intitulată „România merită în Schengen”, care va fi depusă la Parlamentul European împreună cu solicitarea ca forul legislativ european să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acţiunea declanşată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Amintim faptul că România respectă toate condițiile pentru aplicarea integrală în spațiul Schengen, inclusiv cele privind ridicarea controalelor la frontierele terestre și aeriene, încă din 2011. Acest lucru este confirmat de toate instituțiile europene, inclusiv de Consiliul Uniunii Europene, instituția ce are ultimul cuvânt în acest sens.
România nu a primit votul Austriei pentru intrarea în spațiul Schengen
În data de 8 decembrie 2022, miniștrii de Interne din Uniunea Europeană s-au reunit la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), având ca prim punct pe ordinea de zi spaţiul Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia. Spaţiul Schengen este o politică adoptată a Uniunii Europene, prin care statele membre elimină toate tipurile de control la frontierele reciproce.
În prezent, la spaţiul Schengen au aderat 26 de ţări. Dintre acestea, patru nu fac parte din Uniunea Europeană: Norvegia, Islanda, Elveţia şi Lichtenstein, în timp ce patru state – România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru – sunt membre UE, dar nu au fost admise în Schengen. Orice decizie legată de spaţiul Schengen trebuie discutată mai întâi în Consiliul Schengen, din care fac parte toate ţările care au fost primite în spaţiul de liberă circulaţie. În final, România a primit o palmă din partea Austriei, aceasta din urmă opunându-se intrării României în spațiul Schengen.
Petru Movilă, președintele PMP și city managerul Iașului, alături de partidul din care face parte luptă pentru intrarea României în spațiul Schengen. În acest scop, îndeamnă ieșenii și românii să semneze petiția lansată pentru a continua demersurile legale.